Росія не попередила Китай про плани розпочати війну в Україні

14:07, 10.01.2023
Росія не попередила Китай про плани розпочати війну в Україні

Пекін заговорив про недовіру Путіну

Президент рф Володимир путін не попереджав главу Китаю Сі Цзіньпіна, щодо масштабного вторгнення в Україну. Тепер КНР говорить про особисту недовіру до російського диктатора.

 

Як інформує Україна молода, про це пише британська газета Financial Times, посилаючись на власні джерела в китайському уряді. 

 

Як зазначається в статті, глава Кремля сказав Сі лише те, що Росія нібито готується відповідати, якщо Збройні сили України атакують території РФ.

Через російське вторгнення в Україну навіть було знижено на посаді заступника глави МЗС Китаю Ле Юйчен, оскільки він не зміг спрогнозувати атаку.

 

А один з китайських чиновників у розмові з FT взагалі назвав російського президента «божевільним».

 

Китай припускає сценарій, за яким Росія після війни стане економічно і політично ослабленою «другорядною державою». 

 

Пекін, в свою чергу, готує «фундаментальне перезавантаження» у зовнішній та економічній політиці, основна увага приділяється покращенню відносин із Європою.

 

Раніше міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що Китай має намір поглиблювати співпрацю з росією наступного року, а також запевнив у «неупередженій» позиції країни щодо війни в Україні.

 

США заявили, що слідкують за кожним рішенням, яке приймає Китай у відповідь на прохання Росії про допомогу у сфері безпеки, щоб у разі чого застосувати важелі впливу. 

 

При цьому раніше президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив  про відсутність даних щодо постачання Китаєм зброї Росії.

 

Нагадаємо також, прем'єр Держради Китаю назвав «безвідповідальними» ядерні погрози РФ. За його словами, така риторика "стратегічного партнера" не подобається Пекіну. 
 

Як повідомляла УМ, російський диктатор Путін провів відеоконференцію із китайським лідером Сі Цзіньпінем та запропонував посилити військову співпрацю, щоб «принести більше користі двом народам і привнести більше стабільності у світ.