Путін пропонує Китаю посилити військову співпрацю

17:57, 30.12.2022
Путін пропонує Китаю посилити військову співпрацю

Шлях до мирних переговорів щодо України не буде легким— Сі Дзінпінь

російський диктатор Путін провів відеоконференцію із китайським лідером Сі Цзіньпінем та запропонував посилити військову співпрацю, щоб «принести більше користі двом народам і привнести більше стабільності у світ».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє «Сіньхуа».

 

«Сі Цзіньпін наголосив, що обидві сторони повинні й надалі ефективно використовувати наявні механізми для досягнення прогресу у співпраці в галузях економіки, торгівлі, енергетики, фінансів і сільського господарства»,- йдеться в повідомленні.

 

Він також заявив, що Китай готовий відновити нормальне транскордонне пересування з Росією та іншими країнами в упорядкованому порядку.

 

«Китай готовий співпрацювати з Росією і всіма прогресивними силами у світі, які виступають проти гегемонізму і силової політики, щоб спільно протистояти однобічності, протекціонізму і залякування, твердо захищати суверенітет, безпеку та інтереси розвитку двох країн, а також міжнародну рівність і справедливість»,—цитують Сі Цзіньпіна китайські ЗМІ.

 

Путін зі свого боку заявив, що Кремль націлений зміцнювати взаємодію між збройними силами Росії та Китаю.

 

«Особливе місце в усьому комплексі російсько-китайського співробітництва, наших відносин посідає військове і військово-технічне співробітництво, яке сприяє забезпеченню безпеки наших країн і підтримці стабільності в ключових регіонах»,- йдеться в   заяві Кремля за підсумками переговорів.

 

Путін також заявив, що навесні наступного року чекає китайського лідера з державним візитом до Москви. 

 

«Це продемонструє всьому світу міцність російсько-китайського зв'язку з ключових питань, стане головною політичною подією року у двосторонніх відносинах»,- сказав він.

 

Китайська сторона також зазначила, що росія заявила, що нібито ніколи не відмовлялася від вирішення конфлікту шляхом дипломатичних переговорів. 

 

Сі Цзіньпін заявив йому, що шлях до мирних переговорів щодо України не буде легким і що Китай продовжуватиме відстоювати свою «об’єктивну та справедливу позицію» щодо цього питання. 
 


Як повідомляла УМ, посол Китаю у Євросоюзі Фу Конг заявив, що повномасштабна війна в Україні поставила Пекін у «дуже складне становище», але КНР не хоче «обирати між двома друзями» — росією та Україною.