До Москви вивезено сотні дітей з Донбасу на «лікування» – Гайдай

10:44, 07.01.2023
До Москви вивезено сотні дітей з Донбасу на «лікування» – Гайдай

Українських дітей, яких рашисти вивезли до рф, повернути на батьківщину практично неможливо. (Фото: ALEXANDER ERMOCHENKO REUTERS)

До москви агресори вивезли на "лікування" 300 дітей із Луганщини та Донеччини, які ніби-то мають "серйозні травми".

 

Як інформує УМ, про це 7 січня повідомив у Telegram голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

"Це офіційні дані від керівництва цього міста. Важко уявити, скільки дітей з нашого регіону під приводом госпіталізації депортовано в інші населені пункти рф.

 

Виїзні бригади російських медиків восени проводили медогляди юнаків та дівчат майже в кожному місті окупованої Луганщини. Подекуди навіть вчителі в школах збирали з дітей гроші за можливість бути обстеженим.

 

300 із них відправлено до московських стаціонарів. Нібито, при виявленні "серйозних травм" першу допомогу їм надали ті самі медпрацівники, які діяли на виїзді.

 

А потім пацієнтів за допомоги спецтранспорту чи санітарної авіації доставили до Москви, де вони продовжили проходити лікування та реабілітацію. До приходу окупантів діти та батьки навіть не здогадувалися про свій тяжкий стан", зазначив очільник області.

 

Окрім того, зі слів Гайдая, районні та міські лікарні окупованої Луганщини приймають цивільних пацієнтів переважно амбулаторно, госпіталізувати можливості практично немає через велику кількість поранених військових з рф. Якщо є кошти – важкохворих пропонують вивезти.

 

"А в Біловодську відмовляється виїжджати навіть "швидка допомога". Під час виклику диспетчер запитує військовий ви, чи ні і визначає – чи потрібна вам невідкладна допомога. Немає погонів – немає й виклику", підкреслив голова ОВА.

 

За даними Офісу Генпрокурора, станом на ранок 6 січня 2023 року більше ніж 1330 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф.

 

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 453 дитини загинуло та понад 877 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

 

Як повідомляла УМ, сотні тисяч може становити кількість депортованих до росії українських дітей.