МЗС висловило протест через незаконний в’їзд сергія кирієнка на ЗАЕС

20:53, 28.12.2022
МЗС висловило протест через незаконний в’їзд сергія кирієнка на ЗАЕС

Соратник путіна приїхав на ЗАЕС, у МЗС назвали це грубим порушенням не лише законодавства України, а й міжнародного права.

Міністерство закордонних справ України протестує з приводу незаконного в’їзду на тимчасово окуповану територію України Запорізької області, зокрема  на український ядерний об’єкт —ЗАЕС заступника глави адміністрації путіна сергія кирієнка.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

 

«Такі протиправні дії посадовців держави-агресора є черговим грубим порушенням міжнародного права та законодавства України. Цей крок кремля також демонструє повне ігнорування з його боку вимог трьох резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ, які вимагають від росії негайно вивести своїх військовослужбовців та інший персонал із Запорізької атомної електростанції з тим, щоб українські компетентні установи могли відновити повний контроль над станцією та забезпечити ядерну та фізичну безпеку під час її експлуатації», - заявили у МЗС.

 

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що розраховують на дієві та ефективні зусилля держав-членів МАГАТЕ, а також генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі у протидії злочинам рф стосовно ядерних об’єктів України та цинічному нехтуванню діючих норм ядерної безпеки і захищеності.

 

«Закликаємо держави-партнери та інституції ЄС прискорити запровадження дієвих заходів реагування на триваючі злочинні дії рф стосовно ядерних об’єктів в Україні, включаючи розширення санкцій стосовно російської державної корпорації «Росатом», афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики росії. Окремо наголошуємо на нагальності опрацювання механізмів повного припинення співробітництва з російською федерацією у сфері ядерних технологій, а також обмеження прав і привілеїв російської федерації в МАГАТЕ», - підкреслюється в заяві.

 

У МЗС акцентували, що очікують на послідовну та безкомпромісну позицію всіх членів світового співтовариства у забезпеченні обов’язковості політичних, економічних та правових наслідків для держави-терориста за всі її злочини та протиправні дії і наголосили на важливості притягнення усіх злочинців до кримінальної відповідальності.

 

Як відомо, російські війська захопили ЗАЕС 4 березня. Загарбники розміщують на її майданчику військову техніку та боєприпаси, постійно обстрілюють як прилеглу територію, так і саму станцію, руйнуючи лінії електропередач і спричиняючи відключення зовнішнього живлення. Причому в цих обстрілах ворог звинувачує ЗСУ.

 

Українська влада наголошує, що для відновлення ядерної безпеки росія повинна повністю вивести свої війська та техніку із Запорізької АЕС.

 

Починаючи з 10 жовтня росіяни випустили на українські енергетичні об'єкти понад тисячу ракет і дронів. Українська енергосистема вже пережила дев’ять хвиль масованих терористичних атак. Через пошкодження об'єктів енергетики по всій території України запроваджуються погодинні та екстрені відключення світла.

 

Як повідомляла УМ,  8 грудня росіяни викрали ще трьох працівників Запорізької атомної електростанції.