ООН блокує розслідування використання рф іранських безпілотників в Україні – США

09:55, 20.12.2022
ООН блокує розслідування використання рф іранських безпілотників в Україні – США

Іранці, які живуть в Україні, на акції протесту проти уряду Ірану та поставок іранських безпілотників до Росії на тлі нападу Росії на Україну в центрі Києва, Україна, 28 жовтня 2022 року. (Фото: REUTERS/Гліб Гараніч)

США звинувачують ООН, вважаючи, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш піддався тиску з боку рф, через що не направив до України офіційних осіб для перевірки використання росією іранських безпілотників.

 

Як інформує УМ, про повідомило агентство Reuters.

 

Заступник посла США в ООН Роберт Вуд висловив розчарування з приводу того, що ООН так і не розпочала розслідування щодо використання РФ іранських дронів.

 

"Ми шкодуємо, що ООН не зробила кроків для проведення нормального розслідування цього порушення. Ми розчаровані тим, що секретаріат, очевидно, піддавшись на російські погрози, не виконав мандат, наданий йому Радою безпеки, на проведення розслідування", - сказав він.

 

Крім США, про те, що постачання Росії безпілотників іранського виробництва порушує резолюцію Радбезу ООН 2015 року, заявляють Велика Британія, Франція, Німеччина і Україна. Ці країни наполягають, щоби Гутерріш направив до Києва офіційних осіб для проведення розслідування.

 

Нагадаємо, у жовтні Іран засудив заклик Франції, Німеччини і Британії до ООН розслідувати звинувачення в тому, що Росія використовує безпілотники іранського походження для нападу на Україну.

 

Як повідомляла УМ, в Києві ППО збила 18 із 23 баражуючих боєприпасів «Shahed».