Окупантів не треба називати «орками», «руснею» чи «свинособаками» – Данілов

10:05, 26.12.2022
Окупантів не треба називати «орками», «руснею» чи «свинособаками» – Данілов

Данілов закликав не називати окупантів «орками», «руснею» чи «свинособаками»: розмиває образ ворога.

Олексій Данілов, Секретар Ради національної безпеки і оборони України вважає, що не варто зложивати термінами «орк», «русня», «свинособака» тощо на позначення російських окупантів, адже таким чином українці розмивають образ ворога.

 

Як інфломує УМ, про цро це він написав у Фейсбуці.

 

«Нам, напевно, не варто занадто захоплюватися вживанням нових термінів – орк, русня, свинособака… Не потрібно розмивати образ ворога, так би мовити. Пишемо і зразу документуємо для історії: "рускій", "росіянин", "росія" – вбив, напав, пограбував, зґвалтував, зруйнував, збрехав», – написав Данілов.

 

На його думку, це потрібно, аби в українській історичній пам’яті назавжди закарбувалось, який саме народ «несе повноту колективної відповідальності за криваву війну» і щоб українці ніколи не забули «всю мерзоту російського "братства"».

 

Він додав також, що «орки проти того, щоб їх ставили в один ряд з росіянами», а таке порівняння образливе «для собак і ні в чому не винних свиней, які до того ж, як виявилось, набагато охайніші й чистіші, ніж окупанти».

 

Нагадаємо, що Комісія журналістської етики не рекомендує використовувати слово «орки» як синонім до словосполучень «російські окупанти», «російські військові», «російські воєнні злочинці» тощо в журналістських матеріалах інформаційних жанрів, а прямо називати російських воєнних злочинців – російськими воєнними злочинцями, без евфемізмів.

 

Слова «орк», «русня» чи «свинособаки» увійшли до словника неологізмів, які з'явились у нашому вжитку після початку повномасштабної російської агресії, який розробила інформаційна агенція Міноборони України «АрміяInform».

 

Як повідомляла УМ, Данілов прогнозує вирішальні місяці у війні.