Стали відомі подробиці вибуху «подарунку з України» у кабінеті глави поліції Польщі

15:17, 17.12.2022
Стали відомі подробиці вибуху «подарунку з України» у кабінеті глави поліції Польщі

Правоохоронці Польщі продовжують розслідувати інцидент з вибухом, сам генерал Шимчик найближчим часом буде допитаний як свідок.

Головний комендант польської поліції Ярослав Шимчик, який був ушпиталений після вибуху подарованого в Україні гранатомету, уперше розповів про деталі вибуху в штаб-квартирі поліції у Варшаві.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє RMF 24.

 

Голова поліції Польщі Ярослав Шимчик, який постраждав від вибуху українського «подарунка», розкрив подробиці інциденту. За його словами, з нашої країни він привіз на батьківщину два гранатомети, один із яких вибухнув.

 

Делегація повернулася до Варшави машиною, а отримані подарунки Шимчик залишив у задній частині його кабінету.

 

Він розповів, що наступного дня після повернення хотів перекласти подарунки. Як тільки він перемістив один із гранатометів вертикально на підлогу, буквально за секунду пролунав вибух.

 

«Коли я пересував використані гранатомети, подаровані українцями, стався вибух. Вибух був потужний – сила удару пробила підлогу, а з іншого боку пошкодила стелю»,– розповів генерал Шимчик.

 

За його словами, один подарунок він одержав від голови Національної поліції України Ігоря Клименка. Йдеться про вживаний протитанковий гранатомет, з якого стріляли по російських танках.

 

«Він виглядає як довга трубка, закрита з обох боків пінопластом. Його перетворили на гучномовець. Українці запевнили, що жодної вибухівки там не було»,- йдеться у повідомленні.

 

Другий подарунок польському генералу зробив голова ДСНС Сергій Крук. Він також подарував Шимчику гранатомет, який нібито не несе небезпеки та був використаний.

 

Наразі правоохоронці Польщі продовжують розслідувати цей інцидент. Генерал Шимчик найближчим часом постане перед прокуратурою і буде допитаний як свідок. 

 

Військові експерти кажуть, що такий гранатомет не міг вистрілити сам собою - якщо тільки він не був пошкоджений.  Але також можливо, що начальник поліції міг натиснути на якусь частину пускової трубки, яка не була ретельно перевірена.

 

Як повідомляла УМ, у четвер міністерство внутрішніх справ Польщі повідомило, що в будівлі Головного управління поліції вибухнув «подарунок з України».

 

Міністерство не уточнило, про який подарунок ідеться. Водночас у відомстві зазначили, що подарунок був зроблений одним з керівників українських служб, з якими зустрічався Шимчик.

 

Внаслідок вибуху в Головному управлінні поліції обвалилася стеля в одній з кімнат на першому поверсі. Були пошкоджені також приміщення вище на другому поверсі. Також постраждав цивільний працівник управління, але госпіталізація йому не знадобилася.