Телефонну розмову провели Байден і Зеленський

08:29, 12.12.2022
Телефонну розмову провели Байден і Зеленський

Зеленський подякував за послідовну підтримку США та їхню роль у консолідації глобальних зусиль для того, щоб зупинити росію.

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден  провели телефонну розмову, у якій йшла мова про подальшу підтримку України та запропоновану Києвом "формулу миру".

 

Про це повідомляє Україна молода.

 

Байден зі свого боку акцентував, що США визначили пріоритетом посилення протиповітряної оборони України, у тому числі через останній пакет допомоги на 275 млн доларів, до якого входять системи для боротьби з безпілотниками; також нагадав про виділений США пакет на 53 млн доларів на обладнання для ремонту енергосистеми після російських ударів.

 

"Президент Байден відзначив задекларовану президентом Зеленським відкритість до справедливого миру на основі фундаментальних принципів, закладених у Хартії ООН. Він підтвердив готовність США і далі надавати Україні безпекову, економічну та гуманітарну допомогу, працювати над притягненням Росії до відповідальності за воєнні злочини і звірства та створенням наслідків для неї за агресію", - зазначають у комюніке Білого дому.

 

Українська сторона зазначає, що Зеленський подякував за послідовну підтримку США та їхню роль у консолідації глобальних зусиль для того, щоб зупинити росію.

 

Зеленський наголосив, що Україна прагне досягти миру, та нагадав про запропоновану ним у виступі на саміті G20 "формулу миру"  з 10 кроків. "Президент України окреслив бачення української сторони щодо подальшої роботи в цьому важливому напрямі та виступив з ініціативою скликання Глобального саміту миру", - повідомляють в Офісі президента.

 

Володимир Зеленський також сказав Байдену, що внаслідок систематичних ракетних ударів РФ зруйновано близько 50% української енергетичної інфраструктури, і висловив сподівання на продовження допомоги для її відновлення та, паралельно, посилення ППО.

 

"Володимир Зеленський подякував лідеру США за підтвердження готовності підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно, а також за чітку та послідовну відданість Сполучених Штатів принципам суверенітету й територіальної цілісності нашої держави в міжнародно визнаних кордонах", - додають у комюніке.

 

Нагадаємо, нижня палата американського Конгресу – Палата представників – підтримала ухвалення Закону про повноваження в галузі національної оборони (NDAA) на 2023 фінансовий рік, який передбачає 858 мільярдів доларів бюджету на оборону.

 

У рекордному в історії США оборонному бюджеті передбачене, серед іншого, виділення щонайменше 800 мільйонів доларів військової допомоги Україні – це на 500 мільйонів більше, ніж просила адміністрація Байдена на початку цього року.

 

Як повідомляла УМ, Байден та Макрон готові притягнути рф до відповідальності за воєнні злочини в Україні.