Байден та Макрон готові притягнути рф до відповідальності за воєнні злочини в Україні

23:56, 01.12.2022
Байден та Макрон готові притягнути рф до відповідальності за воєнні злочини в Україні

Президенти Байден та Макрон із дружинами у Вашингтоні. (facebook.com/POTUS)

Президенти США та Франції Джо Байден та Еммануель Макрон засуджують незаконну агресивну війну рф проти України та наголошують, що навмисні атаки на цивільне населення та цивільну інфраструктуру є воєнними злочинами, винуватці яких мають бути притягнуті до відповідальності.

 

Як інформує Україна молода, про це Байден та Макрон наголосили у спільній заяві президентів, яку оприлюднили після переговорів у Білому домі у четвер, 1 грудня.

 

«Засуджуємо та відкидаємо незаконну спробу росії анексувати суверенну українську територію, що є явним порушенням міжнародного права. Сполучені Штати та Франція висловлюють жаль через навмисні ескалаційні кроки росії, особливо щодо її безвідповідальної ядерної риторики та дезінформації щодо ймовірних хімічних атак, а також програм біологічної та ядерної зброї», - йдеться у заяві президентів.

 

Також президенти Байден та Макрон підтвердили, що готові підтримувати Україну так довго, скільки буде потрібно.

 

Зокрема, йдеться про надання значних ресурсів для підтримки стійкості українського цивільного населення взимку, а також "посилення поставок систем протиповітряної оборони та обладнання, необхідного для ремонту енергетичної мережі України".

 

Глави держав наголосили, що продовжуватимуть надавати Україні пряму бюджетну підтримку, а також співпрацюватимуть з міжнародними фінансовими установами в цьому питанні.

 

Президенти Байден та Макрон підтвердили свою рішучість притягнути росію до відповідальності “за широко задокументовані акти жорстокості та військові злочини, скоєні як російськими регулярними збройними силами, так і їхніми ставлениками, як то найманці, такі як "Вагнер" та інші”, за допомогою міжнародних механізмів притягнення до відповідальності.

 

Такими механізмами у заяві названі Міжнародний кримінальний суд, Генеральна прокуратура України, Слідча комісія Ради ООН з прав людини, Московський механізм ОБСЄ, санкції та інші засоби.

 

США та Франція запевнили також, що продовжуватимуть працювати, аби підвищити стійкість ринку до перебоїв у постачанні харчів та енергопостачанні.

 

Серед іншого президент США Джо Байден заявив, що наразі не має наміру говорити з путіним, але готовий це зробити, якщо той справді виявить зацікавленість у припиненні розв’язаної ним війни в Україні.

 

«Ця війна може закінчитися в один раціональний спосіб – якщо путін виведе війська з України. Звісно, він цього не зробить. За це він заплатив високу ціну, вчинив неймовірну різанину проти цивільного населення України – бомбардував дитячі садки, лікарні, притулки для дітей. Те, що він робить, – огидно», – наголосив господар Білого дому під час пресконференції у Вашингтоні за підсумками державного візиту французького президента Емманюеля Макрона.

 

Байден зазначив, що в нього немає планів говорити з путіним найближчим часом.

 

«Дозвольте дуже обережно висловитися: я готовий поговорити з путіним, якщо він справді зацікавлений у тому, щоб знайти рішення про те, яким може бути вихід із цієї війни. Цього він ще не зробив. Якщо це справді буде так, то я в консультації з моїми друзями з Франції та НАТО буду готовий сісти за стіл переговорів із путіним, щоб дізнатися, чого він хоче і що в нього на думці», – додав Байден.

 

І наголосив: «Сама думка про те, що путін може перемогти Україну, є немислимою».

 

 

Нагадаємо, в середу Макрон прибув до Вашингтона з другим за час свого президентства державним візитом у США.

 

Як повідомляла «УМ», днями міністр закордонних справ Швеції Тобіас Ліндстрьом заявив, що лише військова поразка росії зможе вирішити конфлікт у війні рф проти України

 

Тоді як Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що НАТО в жодному разі не може допустити перемоги путіна у війні з Україною, оскільки світу доведеться сплатити ще вищу ціну, тому що авторитарні лідери у різних країнах отримають "зелене світло" на застосуванні грубої сили.