Бізнесмени Кауфман та Грановський отримали статус підозрюваних

18:48, 06.12.2022
Бізнесмени Кауфман та Грановський отримали статус підозрюваних

НАБУ повідомило про підозру двом учасникам злочинної організації, яка спеціалізувалася на корупційних схемах незаконного вибуття майна з комунальної власності Одеси,

Співробітники Національного антикорупційного бюро вручили підозру двом одеським бізнесменам —Борису Кауфману та Олександру Грановському, які були затримані детективами напередодні.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба НАБУ.

 

У НАБУ зазначили, що їм інкримінують створення злочинної організації (ч. 1. ст. 255 Кримінального кодексу) та хабарництво (ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу). Максимальна санкція, передбачена цими статтями, – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією.

 

Слідство встановило, що восени 2021 року після викриття детективами НАБУ та прокурорами САП злочинної організації, що спеціалізувалася на корупційних схемах незаконного вибуття майна з комунальної власності Одеси, на її місці з’явилася нова.

 

«Ця злочинна організація взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста, серед яких взаємодія з забудовниками, закупівлі коштом місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств, інші аспекти взаємодії з бізнесом. Задля безперебійності реалізації поставлених цілей організатори злочинної організації налагодили процес системного підкупу чиновників та депутатів місцевої ради, про що свідчать докази, здобуті НАБУ і САП під час розслідування», – гоовриться в повідомленні.

 

Разом з Кауфманом та Грановським затримали ще одного підозрюваного, якого НАБУ називає довіреною особою та співучасником. Йому також повідомили про підозру.

 

5 грудня детективи НАБУ затримали в Одесі бізнесмена Бориса Кауфмана та екс-нардепа Олександра Грановського за підозрою у створенні злочинної організації та підкупі чиновників.

 

Борис Кауфман – одеський бізнесмен, засновник інвестиційної компанії Vertex United, до складу якої входять готелі, медіаактиви та інвестиційні проєкти.

У 2013 році Vertex United придбала  у UMH group Бориса Ложкіна і Геннадія Боголюбова медіапроєкт «Фокус», куди входили журнали «Фокус», «Фокус. Красивая страна» та сайт focus.ua. Також Грановському та Кауфману належав одеський телеканал «РІАК».

 

У 2016 році «Фокус» пепепродали  Анатолію Євтухову, який був співвласником і керівником радіохолдингу Business Radio Group («Шансон», «Любимое радио», «Бізнес-радіо» та DJFM). Канал «РІАК» зараз належить  забудовнику Аднану Ківану.

 

Олександр Грановський – ексдепутат Верховної Ради. Він є бізнес-партнером Кауфмана та разом з ним володіє Vertex Hotel Group, яка керує готелями в Одесі. 
 

Як повідомляла УМ,  співробітники  Національного антикорупційного бюро проводять обшуки в мерії Одеси. Із кабінету Труханова та його заступників вилучають документи.