Прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця відвідала Бучу та Ірпінь

18:15, 06.12.2022
Прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця відвідала Бучу та Ірпінь

Найболючіше було бачити хрести на городах— Наталія Гаврилиця про поїздку в Бучу та Ірпінь

Прем’єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця під час робочого візиту в Україну відвідала місця російських злочинів під Києвом — Бучу та Ірпінь.

 

Як інформує Україна молода, про це вона повідомила  на своїй сторінці у твіттер.

 

«Сьогодні під час мого робочого візиту в Україні я відвідала Бучу і Ірпінь. Руйнування, смерть і страждання тутешніх людей неможливо описати словами», — йдеться у повідомленні.

 

 

Вона додала, що справедливість буде відновлена за невинних жертв, які загинули, були замучені і поранені під час цієї жорстокої і несправедливої війни, розв’язаної росією проти України.

 

«Я захоплююсь людьми з України за їх хоробрість і стійкість. Україна бореться за всіх нас – за свободу всього європейського континенту», — написала прем’єр-міністр Молдови.

 

Також відбулася зустріч прем‘єр-міністра України Дениса Шмигаля та його молдовської колеги Наталії Гавріліце, під час якої очільники урядів домовилися про співпрацю в питаннях ППО та протидії російській агресії. Також на зустрічі йшлося про покращення прикордонного контролю.

 

Про це йдеться на урядовому порталі.

 


Прем'єри обговорили співпрацю в напрямку євроінтеграції, енергетики, логістики та у сфері торгово-економічного партнерства, а також протидію російській агресії та інформаційній пропаганді.

 

Серед домовленостей - зменшення кількості адміністративних та процедурних бар’єрів для вільнішого руху людей і товарів між обома країнами, а також про будівництво автомобільного мосту через Дністер на спільному кордоні. 

 

Відповідну угоду мають укласти до середини 2023 року. Також прем'єри домовилися про співпрацю в питаннях протиповітряної оборони. Крім цього, працюватимуть над покращенням прикордонного контролю та підтримуватимуть діалог у питаннях миру й безпеки в Придністровському районі Молдови.

 

За словами Шмигаля, наступного року планується провести зустріч очільників урядів України, Молдови та Румунії в межах діалогу між трьома державами.

 

«Створюємо двосторонню робочу групу для координації інтеграції України та Молдови до ЄС. Ми готові надати молдовським партнерам всебічну експертну підтримку, аби Молдова успішно виконала рекомендації Єврокомісії»,— сказав Шмигаль.

 

Нагадаємо, під час російського ракетного обстрілу 5 грудня в Молдові впала ракета. Тамтешня поліція відкрила кримінальну справу. 

 

Під час попереднього масованого обстрілу в країні почалися перебої з електропостачанням.

 

Як повідомляла УМ, прем’єрка Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що після того, як росія напала на сусідню Україну, її країна побоюється можливого вторгнення з боку рф.