Кулеба закликав ФРН передати Україні танки Leopard 2 та системи Patriot

17:09, 06.12.2022
Кулеба закликав ФРН передати Україні танки Leopard 2 та системи Patriot

Україна закликає Німеччину продемонструвати своє лідерство серед країн-партнерів та передати ще більше зброї

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Берлін зняти табу на передачу Україні системи Patriot і  БМП Marder і танків Leopard 2.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив на онлайн-брифінгу у вівторок.

 

Зокрема, Кулеба подякував Німеччині за рішення посилити протиповітряну оборону України та передати додатково сім зенітних установок Gepard. Водночас, за словами міністра, українські дипломати продовжують докладати зусиль у переговорах з німецькою стороною щодо передачі Україні танків Leopard 2 та системи ППО Patriot.

 

«Німецька сторона вже продемонструвала лідерство у постачанні систем протиракетної оборони Iris-T і іншого важливого озброєння. Ми розраховуємо на лідерство і в передачі Patriot, танків Leopard 2 та БМП Marder. Не може бути жодних табу у питаннях допомоги Україні зброєю для захисту всієї Європи від збройної агресії рф»,– переконаний міністр.

 

Він також вчергове закликав партнерів посилити військову підтримку нашої країни і підкреслив, що особливо критичним є сьогодні допомогти Україні захиститися від російських ракетних обстрілів.

 

«Не потрібно шукати виправдань і відкладати ключові рішення. Час закрити небо над Україною, зробити це за допомогою систем ППО, які мають надійти в Україну у достатній кількості»,- акцентував очільник МЗС.

 

Він наголосив, що зміцнення Збройних сил залишається ключовим пріоритетом МЗС. 

 

«Попередні тижні були особливо результативними у забезпеченні потреб ЗСУ у системах протиповітряної та протиракетної оборони, артилерійських системах великого калібру, РСЗВ, бойових броньованих машинах, а також боєприпасах до всіх цих видів озброєнь», - сказав Кулеба.

 

Він зазначив, що продовжується постачання раніше оголошених пакетів допомоги з щонайменше двох десятків країн.

 

«Це насамперед США, Велика Британія, Австралія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Канада, Латвія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Словаччина, Чехія, Фінляндія, Франція та Швеція», - зазначив глава української дипломатії.

 

Очільник МЗС також поінформував, що за результатами міністерської зустрічі країн НАТО в Бухаресті союзники оголосили про передачу Україні артилерії калібру 155 мм, снарядів та бронемашин.

 

Кулеба висловив особливу подяку Мінборони США за укладення з компанією Raytheon Technologies контракту на 1,2 мільярда доларів на виробництво шести зенітно-ракетних систем NASAMS для України.

 

Він висловив сподівання на отримання військової допомоги від Болгарії та пришвидшення її надання Італією.

 

Як відомо, сили ППО України 5 грудня збили більше 60-ти російських ракет з понад 70-ти запущених по Україні під час чергової ворожої атаки.

 

Як повідомляла УМ, канцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив прохання українського уряду про надання ЗСУ найсучасніших німецьких танків Leopard 2. Відповідне прохання про постачання додаткового важкого озброєння надійшло від українського прем’єр-міністра Дениса Шмигаля під ас його нещодавнього візиту до Берліна.