Молдову турбують небезпечні склади боєприпасів рф у Колбасні

17:03, 02.12.2022
Молдову турбують небезпечні склади боєприпасів рф у Колбасні

Міністр закордонних справ Молдови на засіданні ОБСЄ заявив, що російські склади боєприпасів у Придністров'ї несуть неабияку небезпеку для регіону

Міністр закордонних справ та євроінтеграції Молдови Ніку Попеску на засіданні ОБСЄ у Польщі закликав росію вивести свої війська з Придністров'я, наголосивши, що  російські склади боєприпасів у Колбасні, становлять небезпеку для регіону.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє  News Maker.

 

Як заявив Попеску, незаконна присутність російських військ у Придністров'ї продовжує зазіхати на суверенітет і нейтралітет Молдови.

 

«Ми рішуче повторюємо наш заклик повністю і безумовно вивести російські війська з території Молдови відповідно до міжнародних угод і положення Конституції РМ про нейтралітет. Я також хочу звернути вашу увагу на склад боєприпасів у Колбасні, який становить велику загрозу для Молдови та всього регіону. Його потрібно утилізувати або вивезти відповідно до прозорих міжнародних процедур», — сказав він, виступаючи на засіданні Ради міністрів закордонних справ держав-членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

 

Міністр також висловив занепокоєння порушеннями прав людини в придністровському регіоні. Він наголосив, що Кишинів має намір вирішувати придністровський конфлікт «виключно за допомогою діалогу та мирних засобів, заснованих на суверенітеті та територіальній цілісності Молдови в межах її міжнародно визнаних кордонів».

 

Водночас Попеску заявив, що «жорстока війна росії проти України загрожує миру, безпеці та процвітанню в Європі і є кричущим порушенням міжнародного права». Від імені Молдови він висловив солідарність з Україною в її боротьбі за свободу.

 

Як відомо, у засіданні, що пройшло у польському місті Лодзь, взяли участь представники 56 країн-учасниць ОБСЄ, 11 партнерів зі співробітництва та високопоставлених представників інших міжнародних організацій.

 

Як повідомляла УМ,  українська делегація не з’явиться на засідання Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ПА ОБСЄ), що відбудеться у Відні (Австрія) у лютому 2023 року, якщо на ньому буде присутня делегація з росії.