Консульство рф у Лейпцигу знаходиться на вулиці, перейменованій на честь харків'янина

15:10, 26.11.2022
Консульство рф у Лейпцигу знаходиться на вулиці, перейменованій на честь харків'янина

У Лейпцигу одна з вулиць носитиме ім’я українця Бориса Романченка, в’язня концтаборів, який загинув внаслідок ракетних російських обстрілів

Рішенням міськради Лейпцига вулиця Турмгутштрассе, де розміщене Генконсульство РФ, була перейменували на честь харків'янина Бориса Романченка. Українець, який пережив Голокост, у березні цього року у віці 96 років загинув у своїй квартирі у рідному Харкові: його житло вигоріло вщент внаслідок російського обстрілу спального району. 

 

Як інформує Україна молода, про це пише німецьке видання MDR.

 

За перейменування проголосували 33 депутати, серед яких мер міста. 17 депутатів були проти, троє утрималися. 

 

Голова міського комітету з петицій Беата Емс так обґрунтувала рішення про перейменування у Лейпцигу:

 

«Ми знаємо, що це перейменування не покладе край війні. Але це важливе свідчення того, що ми засуджуємо агресивну війну Росії проти суверенітету України у найрішучіших виразах. Ситуація в Україні є жахливою. Вулиці перейменовуються у межах важливих історичних подій. Такі знаки дуже важливі у цей час».

 

Емс послалася на аналогічні дії в Канаді, Норвегії, Чехії, Латвії та Албанії. У Празі російське посольство тепер перебуває на вулиці Українських героїв, у Тирані вулицю з посольствами Росії та України перейменовано на «Вільну Україну».

 

Борис Романченко помер у березні 2022 року у віці 96 років після ракетного обстрілу Росією його будинку у Харкові. 80 років тому, у віці 16 років, він був депортований до Дортмунда на примусові роботи і пережив загалом чотири перебування в нацистських концентраційних таборах. Пізніше Романченко працював над розкриттям нацистських злочинів та обіймав посаду віце-президента Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора. Після його насильницької смерті у війні проти України Бундестаг вшанував його пам'ять хвилиною мовчання.

 

Як повідомляла УМ, Київрада встановила назви чотирьом безіменним топонімічним об’єктам (дві площі, сквер і вулиця) та перейменувала 12 вулиць і провулків на честь українських героїв.