На всі АЕС України прибули представники МАГАТЕ

08:25, 25.11.2022
На всі АЕС України прибули представники МАГАТЕ

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Співробітники Міжнародної агенції з атомної енергії приїхали на всі українські атомні електростанції. Вони повинні надати персоналу підтримку та допомогу в умовах повномасштабної війни з рф.

 

Як інформує УМ, про це повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі опублікувавши відеозвернення у Twitter.

 

"Нещодавно Україна закликала МАГАТЕ забезпечити підтримку та допомогу на місцях – на Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також Чорнобильській АЕС, як це було із Запорізькою АЕС. Ця підтримка розпочалася. Ми маємо зробити все, щоб запобігти ядерному інциденту на всіх українських АЕС", – підкреслив Гроссі.

 

Він уточнив, що експерти МАГАТЕ з вересня 2022 року перебувають на ЗАЕС. Гроссі переконаний, що вже видно прогрес у створенні зони фізичної та ядерної безпеки навколо цієї АЕС.

 

"Але в той час, коли світ сфокусований на небезпечній ситуації на Запорізькій АЕС, найбільшій атомній електростанції Європи, ми не повинні забувати про інші ядерні об'єкти України", – додав Гроссі.

 

"Вчора (23 листопада – УМ.) в результаті російських ракетних ударів вперше втратили зовнішнє електропостачання всі українські АЕС, якийсь час вони залежали від роботи дизельних генераторів. Цю безпрецедентну ситуацію не можна було уявити ще кілька місяців тому. І це викликає велике занепокоєння", – заявив гендиректор МАГАТЕ.

 

Як повідомляла УМ, ЗАЕС обстрілляли, є «некритичні для ядерної безпеки» пошкодження – МАГАТЕ.