ЗАЕС обстрілляли, є «некритичні для ядерної безпеки» пошкодження – МАГАТЕ

14:36, 20.11.2022
ЗАЕС обстрілляли, є «некритичні для ядерної безпеки» пошкодження – МАГАТЕ

ЗАЕС знову була завдячуючи російським варварам опинилася за крок до катастрофи.

У районі Запорізької атомної електростанції у суботу ввечері та в неділю вранці пролунали потужні вибухи – це в черговий раз підкреслює нагальну необхідність створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

 

Як інформує УМ, 20 листопада на сайті МАГАТЕ опублікували заяву генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі про цей небезпечний інцидент.

 

"Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили в штаб-квартиру Агентства про те, що вранці за місцевим часом протягом короткого проміжку часу пролунало більше десятка вибухів як поблизу найбільшої в Європі атомної електростанції, так і на самому майданчику станції. Команда МАГАТЕ також могла бачити деякі вибухи зі своїх вікон", - йдеться у повідомленні.

 

Посилаючись на інформацію, надану керівництвом станції, команда МАГАТЕ повідомила, що на майданчику ЗАЕС було пошкоджено деякі будівлі, системи та обладнання, але ці пошкодження "не є критичними для ядерної безпеки та захищеності".

 

Повідомлень про постраждалих не надходило. Експерти МАГАТЕ перебувають у тісному контакті з керівництвом станції та продовжуватимуть оцінювати ситуацію і повідомляти про неї.

 

"Новини від нашої команди вчора та сьогодні вранці є надзвичайно тривожними. На майданчику цієї важливої атомної електростанції сталися вибухи, що є абсолютно неприйнятним. Хто б за цим не стояв, це має бути негайно припинено. Як я вже багато разів говорив раніше: це – гра з вогнем", - заявив гендиректор МАГАТЕ.

 

Він повторив свій заклик до України та росії якнайшвидше узгодити та впровадити зону ядерної та фізичної безпеки навколо ЗАЕС. За словами Гроссі, протягом останніх місяців він проводив інтенсивні консультації з української та російською сторонами щодо створення такої зони, однак поки що безрезультатно. "Я не здамся, поки ця зона не стане реальністю. Як показують тривалі обстріли, вона потрібна більше, ніж будь-коли", - додав він.

 

Нагадаємо, що ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими.

 

З того часу загарбники розміщують на майданчику станції військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, викликаючи відключення енергоблоків та звинувачуючи у цьому Збройні сили України.

 

Із вересня на ЗАЕС розміщені кілька експертів МАГАТЕ.

 

5 листопада було відновлено зовнішнє електропостачання Запорізької атомної електростанції через два дні після того, як вона повністю втратила доступ до зовнішніх джерел електроенергії внаслідок обстрілів російськими військами. Відключення створюють серйозну небезпеку ядерного інциденту.

 

Як інформує УМ, МАГАТЕ відправляє місії на атомні електростанції України.