ЦРУ вербуватиме росіян невдоволених війною в Україні

12:50, 23.11.2022
ЦРУ вербуватиме росіян невдоволених війною в Україні

Невдоволених війною росіян з кожним днем стає все більше.

Девід Марлоу, заступник директора з операцій Центрального розвідувального управління США заявив, що ЦРУ хоче вербувати шпигунів серед росіян, незадоволених війною в Україні.

 

Як інформує УМ, про це Марлоу сказав під час виступу в Хайден-центрі університету Джорджа Мейсона, повідомив Wall Street Journal.

 

Він також додав, що вторгнення в Україну стало величезним провалом російського президента путіна, що відкриває можливості для західних спецслужб серед незадоволених росіян.

 

«Путін був у найкращому моменті за день до вторгнення», — сказав Марлоу. На його думку, тоді путін ще мав можливість примусити Україну, вплинути на НАТО та продемонструвати, що росія є могутньою державою. «Він змарнував усе це», — підсумував заступник директора з операцій ЦРУ.

 

«Ми шукаємо по всьому світу росіян, які відчувають таку ж огиду до цього, як і ми. Тому що ми відкриті для співробітництва», — додав Марлоу.

 

Його слова перегукуються з нещодавніми твердженнями колишніх старших офіцерів ЦРУ про те, що незадоволення багатьох росіян війною в Україні створює сприятливий грунт для вербування агентів серед військових, олігархів і бізнесменів, чиї статки зменшилися через санкції.

 

Заступниця директора ЦРУ з аналізу Лінда Вайсголд, чий підрозділ відповідає за звіти розвідки та інформування президента Байдена та інших високопосадовців, вважає, що війна в Україні наразі не близька до завершення. За її словами, попри неодноразові невдачі, путін не відмовився від своїх початкових цілей в Україні.

 

Ключовим фактором, на її думку, є розуміння кожною стороною того, за що вони воюють.

 

«Українські військові це знають. Російські солдати не дуже», — зазначила Вайсголд.

 

У червні голова Служби зовнішньої розвідки Великої Британії заявляв, що росія втратила половину своїх можливостей для шпигунства в Європі після того, як понад 400 офіцерів російської розвідки вислали, а кількох таємних агентів, які видавали себе за цивільних, арештували.

 

У листопаді голова внутрішньої розвідки Великої Британії Кен Маккаллум сказав, що у 2022 році з країн Європейського Союзу вислали майже 600 російських чиновників. Він також сказав, що цього року Лондон відмовив понад 100 заявкам від росіян на дипломатичні візи з міркувань національної безпеки.

 

Як повідомляла УМ, директор ЦРУ відвідав Київ під час масованої ракетної атаки.