Закінчення війни не гарантує миру — Зеленський

13:42, 19.11.2022
Закінчення війни не гарантує миру — Зеленський

Мир можливий, якщо унеможливити російську агресію

Президент України Володимир Зеленський виступив на міжнародному форумі безпеки The International Security Forum in Halifax. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба глави держави.

 

«Просто закінчення війни ще не гарантує миру. Росія зараз шукає короткострокового затишшя – паузу, щоб відновити сили. Хтось назвав би й це закінченням війни. Але така пауза лише погіршить ситуацію»,— сказав президент.

 

Зеленський зазначив, що аморальні компроміси призведуть до нової крові. Справжній довготривалий і чесний мир може стати результатом лише повного демонтажу всіх елементів російської агресії. 

 

«В українській формулі миру 10 пунктів. Це виклики, які необхідно подолати заради безпеки України, Європи та світу. Це формула миру для світу. Україна запропонувала саме таку формулу миру. Я представив її Генасамблеї ООН і саміту «двадцятки». І я прошу учасників і учасниць Міжнародного безпекового форуму в Галіфаксі допомогти нам реалізувати цю формулу! Це єдиний шлях до справжнього миру», – додав глава держави.

 

Зеленський закликав партнерів проявити лідерство у реалізації 10 кроків "формули миру":

 

«Перше—радіаційна та ядерна безпека. Друге – продовольча безпека. Третє – енергетична безпека. Четверте – звільнення всіх полонених і депортованих. П'яте – виконання Статуту ООН і відновлення нашої територіальної цілісності та світового порядку. Шосте – виведення російських військ і припинення бойових дій. Сьоме – повернення справедливості, тобто трибунал для винних в агресії та компенсація збитків. Восьме – протидія екоциду. Дев'яте – гарантії безпеки для України, щоб не допустити ескалації. І десяте – це фіксація закінчення війни».

 

Зеленський наголосив, що кожен із наших партнерів може проявити своє лідерство. Окрім цього він додав, що дещо вже вдалося досягти.

 

«Наприклад, ми подовжили експортну зернову ініціативу й пропонуємо нову гуманітарну ініціативу Grain from Ukraine для найбідніших країн. Це реальне наближення продовольчої безпеки. Так само крок за кроком можемо йти і в кожному з інших пунктів нашої формули миру».

 

Президент України закликав учасників форуму обрати, у якому пункті  можливо допомогти.

 

«Вірю, що Канада, яка так змістовно нас підтримує, також обере для себе один з пунктів формули миру і проявить всю силу свого лідерства. Я запевняю вас: мир можливий! Але, щоб мир був, маємо зробити неможливою російську агресію – усі елементи агресії»,— наголосив Володимир Зеленський.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський представив українську формулу миру для світу, яка налічує 10 пропозицій.