путін отримав від КНР суворе попередження про ядерну зброю - Макрон

13:56, 18.11.2022
путін отримав від КНР суворе попередження про ядерну зброю - Макрон

Президент Китаю повідомив путіну про позицію недопустимості використання ядерної зброї

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що російський диктатор отримав від Китаю суворе попередження щодо можливого застосування ядерної зброї. Сі Цзіньпін доніс до владіміра путіна позицію Пекіна щодо повної неприйнятності її застосування в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це президент Франції Еммануель Макрон розповів в інтерв'юFinancial Times.

 

Президент дав інтерв'ю після саміту G20 в Індонезії, у якому в тому числі брав участь Сі.

 

Макрон сказав, що Китай відіграє важливу роль у тиску на росію. За словами французького президента, Сі мав можливість сказати Путіну:

 

«Ми працюємо разом, ми поважаємо один одного, але ви не можете перетнути межу з ядерною зброєю, і ви повинні поважати міжнародне право».

 

«Це нагадування надзвичайно корисне», – сказав Макрон.

 

Те, що ми вирішили на G20 з Китаєм, Індією та багатьма іншими за столом, було дуже важливим, тому що ми висловили цю стурбованість – це був заклик до миру. Росія отримала послання від міжнародної спільноти, і особливо від Китаю, про те, що мир має бути відновлений», – вважає Макрон, говорячи про прийняту за підсумками саміту G20 заяву, яка засуджує війну в Україні.

 

У спільному комюніке вказано, що більшість учасників «рішуче засудили» війну в Україні. У заяві зазначалося, що «були й інші погляди та інші оцінки ситуації», проте невідомо, хто, окрім росії, не приєднався до засудження.

 

Крім того, французький президент висловив сподівання, що Україна буде готова повернутися до переговорів із росією.

 

Також слід нагадати, що у вересні на саміті Шанхайської організації співпраці, який відбувся у вересні, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді в розмові з путіним сказав, що зараз «не епоха воєн».

 

Того самого дня путін вперше визнав, що лідер Китаю Сі Цзіньпін має «питання і стурбованість» у зв'язку з війною в Україні.

 

Як відомо, на початку листопада під час зустрічі з німецьким канцлером Олафом Шольцем Сі Цзіньпін вперше відкрито заявив, що він проти застосування ядерної зброї в Європі та ескалації конфлікту в Україні.

 

Президент США Джо Байден зустрівся з Сі Цзіньпіном, обидва лідери засудили погрози росії про застосування ядерної зброї.

 

Як повідомляла УМ, китайський лідер Сі Цзіньпін офіційно заявив про необхідність проведення мирних переговорів для припинення війни в Україні під час саміту G20 на Балі. Водночас, він жодним словом не засудив Кремль за неспровоковане військове вторгнення в Україну.