У Херсоні окупанти замінували майже все – Янушевич

18:13, 13.11.2022
У Херсоні окупанти замінували майже все – Янушевич

Відеозвернення Голови Херсонської обласної державної військової адміністрації Ярослава Янушевича. (Фото: Скріншот: Ярослав Янушевич - Херсонська ОДА / Facebook)

Голова Херсонської обласної державної військової адміністрації Ярослав Янушевич закликав жителів деокупованого Херсона не збиратися в людних місцях, а в понеділок не з'являтися в центрі міста у зв'язку з розмінуванням обласного центру.

 

Як інформує УМ, відповідне відеозвернення він опублікував 13 листопада у Facebook.

 

Янушкевич зазначив, що святкування деокупації Херсона триває – люди виходять на вулиці та площі з прапорами, радіють і дякують ЗСУ.

 

"Але я хочу всіх застерегти: зараз ведуться розмінувальні роботи, ворог замінував майже все. Я дуже вас прошу: не треба збиратися в людних місцях. Більше того, завтра, 14-го числа, будуть проводити розмінувальні роботи в центрі міста. Тому я вас дуже прошу не заїжджати в центральну частину міста. Сподіваюся на ваше розуміння", – додав голова ОВА.

 

Нагадаємо, що російські окупанти зайшли на територію Херсонської області 24 лютого з боку тимчасово окупованого Кримського півострова.

 

Херсон був єдиним обласним центром України, який загарбникам удалося тимчасово окупувати після початку широкомасштабного вторгнення. Звільнення Херсона президент Володимир Зеленський називав головною метою ЗСУ на півдні.

 

Наприкінці серпня ЗСУ розпочали наступальні дії, зокрема в Херсонській області, звільнили десятки населених пунктів.

 

9 листопада міністр оборони РФ Сергій Шойгу наказав розпочати відведення військових із Херсона та з правобережжя Херсонської області. 11 листопада міноборони РФ оголосило, що російська армія завершила відступ із правого берега Дніпра.

 

11 листопада українські військові зайшли в Херсон. У мережі з'явилися фото й відео, як жителі Херсонської області й Херсона виходять на вулиці зустрічати українських захисників. 12 листопада стало відомо, що в Херсон повернулися українська поліція й військова адміністрація, а також СБУ і прокуратура.

 

У місті ввели комендантську годину, Янушевич закликав жителів деокупованих населених пунктів області не поспішати повертатися туди, оскільки є загроза обстрілів із боку окупантів, окрім того, їх мають обстежити вибухотехніки.

 

Як повідомляла УМ, без дозволу зась: Міноборони позбавило акредитації журналістів у Херсоні.