Під Херсоном ЗСУ збирають трофеї: росіяни покинули артустановки та бронетехніку

10:24, 12.11.2022
Під Херсоном ЗСУ збирають трофеї: росіяни покинули артустановки та бронетехніку

Захисники України звільнили Херсон і правобережжя регіону. (facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Російські окупанти знову залишили українській армії чималенький «ленд-ліз»: ганебно й поспіхом тікаючи на лівий берег Дніпра під Херсоном, ворог покинув чимало артилерійських установок, бронемашин та танків.

 

Тепер усі ці трофеї збирають у звільнених херсонських степах захисники України. Невдовзі уся ця зброя нищитиме саме загарбників.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила ОК "Південь" Наталія Гуменюк в коментарях кільком телеканалам у суботу.

 

«Техніка є (покинута окупантами - ред.). Вона розосереджена. Основну масу вони намагалися евакуювати і переміщували навіть тими альтернативними переправами, які для цього не передбачені.

 

Нашими підрозділами зафіксовані покинуті і артилерійські установки, і танки, і бронемашини. По полях збираємо те, що є, що придатне – обов'язково повернемо вже як снаряди у зворотний бік», - наголосила пані Гуменюк.

 

Речниця попереджає, що є багато замінованих територій та "пасток", які залишили росіяни, зокрема розтяжок. Тому повертатися на деокуповані території поки що небезпечно для цивільних.

 

«Повертатися поки зарано. Окупанти під час відступу мінували об'єкти критичної інфраструктури, припиняли електропостачання, обривали водогони та газопроводи, погіршували ситуацію з теплопостачанням. Тому дуже багато комунікацій пошкоджено. Відновлювати їх під обстрілами дуже складно. Рекомендуємо утриматися від повернення», - каже представниця ОК "Південь".

 

Депутат Херсонської облради Сергій Хлань додав:

 

«Щодо ленд-лізу, то дуже багато відзначають саме біля греблі Каховської ГЕС. У Бериславському районі, у селі Веселе окупанти понакидали по виноградниках шалені колони техніки, при чому не підбитої, а справної, нормальної техніки. Величезну кількість бензовозів, навіть повних пальним».

 

За його словами, окупанти тікали та кидали техніку, а в деяких населених пунктах навіть лишали харчові набори.Водночас, у щоденному звіті британської розвідки зазначається, що відступ російських військ з Херсону є публічним визнанням труднощів, з якими вони зіткнулися на західному березі Дніпра.

 

«Херсон був єдиною обласною столицею, захопленою російськими військами з лютого, тому відхід завдає значної репутаційної шкоди… Цілком ймовірно, що росія все ще намагається евакуювати сили з інших районів області через річку до оборонних позицій на східному березі», - йдеться у повідомленні.

 

Як повідомляла «УМ», російські окупанти та колаборанти після втечі з Херсона оголосили Генічеськ новою "столицею" окупованої Херсонської області.

 

11 листопада у Головному управлінні розвідки повідомили, що Херсон повертається під контроль України, до міста заходять частини ЗСУ. Шляхи відступу російських окупантів – під вогневим контролем української армії.