Електропостачання в Україні можна відновити за кілька днів – Укренерго

11:42, 08.11.2022
Електропостачання в Україні можна відновити за кілька днів – Укренерго

Голова НЕК Укренерго Володимир Кудрицький (facebook.com/npcukrenergo)

Голова НЕК Укренерго Володимир Кудрицький прогнозує, що електропостачання у країні можна відновити за кілька днів за відсутності нових обстрілів.

 

За його словами, ситуація з енергопостачанням у центральному регіоні (Київ, Київська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська області) та північному (Харківська, Полтавська, Сумська області) покращиться протягом наступних кількох днів.

 

Головна умова для цього – відсутність нових обстрілів із боку російських окупантів.

 

Як інформує Україна молода, про це Володимир Кудрицький заявив в ефірі національного телемарафону у вівторок.

 

«Думаю, нам усім, споживачам, потрібно ще перетерпіти кілька днів за умови, що не буде нових обстрілів, для того щоб відбулися відчутні полегшення з енергоспоживанням, щоб графіки відключення були комфортнішими. За відсутності обстрілів – а це важлива умова! – ми зможемо покращити енергопостачання у центральному і північному регіонах», – сказав голова НЕК Укренерго.

 

Внаслідок п'яти масованих і низки дрібніших ворожих обстрілів ситуація в енергосистемі досі залишається досить складною, особливо у Київській та Харківській області, пояснив чиновник.

 

"Тут вводяться графіки погодинних відключень, і, на жаль, іноді доводиться застосовувати додаткові аварійні відключення, щоб збалансувати енергосистему у цих регіонах. Дефіцит потужності протягом дня тут змінюється, тому що змінюється обсяг споживання та генерації, доступний диспетчеру, але саме у цих регіонах перевищує у середньому 1 000 МВт", – розповів пан Кудрицький.

 

І додав, що владі й енергетикам необхідно готуватися до будь-якого сценарію подій, у тому числі негативного – блекауту. Можливість блекауту енергосистеми він безпосередньо пов'язує з інтенсивністю її обстрілів військами агресора.

 

Володимир Кудрицький зазначив, що найближчим часом сподівається на додаткові інструменти забезпечення енергопостачання у Києві й області.

 

На його думку, імпорт електроенергії з Європи більш перспективний, ніж імпорт вугілля.

 

Головним завданням Укренерго залишається відновлення магістральної мережі у центральному і північному регіоні, щоб обсяги потужності, яких вони потребують, передати з інших регіонів.

 

"Після цього можна буде працювати над джерелами забезпечення країни електроенергією в цілому, балансом енергосистеми як потенційно за рахунок імпорту, так і за рахунок додаткових джерел генерації всередині країни", – підсумував Кудрицький.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катування струмом. Геноцид в умовах ХХІ століття.