рф вимагає від держав-членів ядерного клубу не обмежувати її інтереси

17:54, 02.11.2022
рф вимагає від держав-членів ядерного клубу не обмежувати її інтереси

Росія допускає використання ядерної зброї у відповідь на агресію, здійснювану із застосуванням зброї масового знищення.

Росія закликала членів «ядерного клубу» не обмежувати її інтереси з метою уникнення ядерної війни.

 

Як інформує Україна Молода, про це стало відомо із заяви Міністерства закордонних справ Росії.

 

Російське МЗС стверджує, що держава у своїй діяльності «суворо і послідовно керується постулатом про неприпустимість ядерної війни, в якій не може бути переможців і яка ніколи не повинна бути розв'язана», а умови можливого ядерного удару «чітко окреслені, мають суто оборонну спрямованість і не допускають розширювального тлумачення».

 

«Реагування із застосуванням ядерної зброї гіпотетично допускається Росією виключно у відповідь на агресію, здійснювану із застосуванням ЗМЗ (зброї масового знищення), або агресію з використанням звичайних озброєнь, коли під загрозу поставлено саме існування держави»,– йдеться в заяві.

 

МЗС рф стверджує, що в нинішній ситуації, яка "стала наслідком безвідповідальних і безпардонних дій, спрямованих на підрив нашої національної безпеки", першочерговим завданням стає недопущення будь-якого військового зіткнення ядерних держав.

 

«Закликаємо інші країни ядерної "п'ятірки" на ділі продемонструвати свою готовність працювати над розв'язанням цього пріоритетного завдання і відмовитися від небезпечних спроб обмежувати життєво важливі інтереси одна одної, балансуючи на межі прямого збройного конфлікту та заохочуючи провокації з ЗМЗ, що здатне призвести до катастрофічних наслідків»,– підсумовують у відомстві.

 

Раніше в середу видання The New York Times повідомило, що нещодавно російські військові керівники мали розмови про те, коли і як Москва може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні, що викликало підвищене занепокоєння у Вашингтоні та столицях країн-союзників.

 

У відповідь представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що Сполучені Штати не бачать жодних ознак  того, що Росія здійснює підготовку до застосування ядерної зброї.

 

Як повідомляла УМ, Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю чеському телебаченню заявив, що не впевнений у тому, що росія застосує ядерну зброю, однак  давати оцінку діям Кремля відмовився, наголосивши на тому, що «вони— неадекватні».