На підтримку України дев’ять країн виходять з Альянсу незалежних пресрад Європи

12:34, 29.10.2022
На підтримку України дев’ять країн виходять з Альянсу незалежних пресрад Європи

Терпіти російську брехню в ЗМІ у Європі ніхто не збирається.

Підтримали позицію Комісії з журналістської етики України дев'ять країн Європи та вийшли зі складу Альянсу незалежних пресрад Європи (AIPCE).

 

Основною причиною цього є не виключення зі складу представників Росії.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в офіційній заяві, яку опублікувала Комісія з журналістської етики (КЖЕ) у суботу.

 

Зокрема, з Альянсу вийшли пресради Вірменії, Данії, Естонії, Фінляндії, Грузії, Ірландії, Молдови, Норвегії та Швеції.

 

У спільній заяві про вихід зазначається, що Україна пропонувала виключити Росію зі складу пресрад ще у квітні 2022 року, однак у самій організації дебати з цього приводу заборонили до Генеральної асамблеї на Кіпрі 21 жовтня.

 

"Повномасштабна війна в Європі та нові медіа-закони в Росії, які забороняють вільні та незалежні медіа, є серйозною проблемою, яку слід було вирішити на ранніх стадіях, як неодноразово пропонувалося кількома членами AIPCE", – йдеться в повідомленні.

 

Крім того, під час зустрічі у Кіпрі пресради поскаржились на погану підготовленість, що призвело до конфлікту через російське питання, оскільки у Комітеті планували "зберігати нейтральність" і не розглядати питання про виключення РФ.

 

Представники дев'яти країн вирішили вийти з Альянсу незалежних пресрад Європи після того, як там не прийняли навіть тимчасове відсторонення Росії як компроміс.

 

У заяві зазначають, що залишатись в організації без України стало неможливим і нагадують, що у РФ наразі відсутня свобода преси, а весь медіа-сектор використовується у путінській пропаганді.

 

"З цього моменту ми призупиняємо наше членство в AIPCE, поки наші українські колеги не зможуть приєднатися знову. Логотипи та назви наших пресрад необхідно негайно видалити з сайту AIPCE", – йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, що Українська Комісія з журналістської етики заявила про вихід з Альянсу незалежних пресрад Європи 24 жовтня після того, як голосування за виключення РФ не набрало необхідну кількість голосів.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: новітні Геббельси: на окупованій Харківщині «визволителі» переводили освіту на стандарти країни-агресора.