Теракт на Каховській ГЕС дорівнюватиме застосуванню зброї масового ураження – Зеленський

00:24, 21.10.2022
Теракт на Каховській ГЕС дорівнюватиме застосуванню зброї масового ураження – Зеленський

росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції та планують здійснити теракт під чужим прапором. (Фото з відкритих джерел)

Президент Володимир Зеленський закликає світових лідерів дати зрозуміти росії, що можливий теракт на Каховській ГЕС прирівнюватиметься до застосування зброї масового ураження.

 

За його даними, росіяни замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції та планують здійснити теракт під чужим прапором.

 

Як інформує Україна молода, про це Зеленський заявив у зверненні до Європейської ради, а згодом – у відеозверненні до українців, передає Офіс президента.

 

Глава держави стверджує, що росія свідомо створює підґрунтя для масштабної катастрофи на півдні України.

 

«Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. Це один з великих енергообʼєктів. ДамбацієїГЕСутримуєобсягблизько18 мільйонівкубічнихметрівводи. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном. Сотні тисяч людей можуть постраждати», - наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

І додав, що внаслідок теракту може бути зруйноване забезпечення водою значної частини півдня України.

 

 

«Цей російський теракт може залишити Запорізьку атомну станцію без води для охолодження – вода для ЗАЕС береться саме з Каховського водосховища. Навіть робота каналу, який побудований для постачання води в Крим і про який періодично нібито "печуться" у Москві, буде повністю зруйнована. Ось це – справжнє ставлення Росії до нашого українського Криму.

 

А загалом руйнівні екологічні, гуманітарні, техногенні наслідки одного цього російського теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою», - підкреслив Зеленський.

 

За його словами, українських працівників вже «викинули» з Каховської станції – там тільки російські громадяни. Вони повністю контролюють станцію. Треба негайно діяти, щоб Росія не мала змоги реалізувати цю катастрофу", - сказав він.

 

Президент закликав направити міжнародну спостережну місію на Каховську ГЕС, повернути туди український персонал і забезпечити негайне й професійне розмінування агрегатів і дамби.

 

«Ми маємо зараз усі разом – усі європейці, усі лідери світу, усі міжнародні організації – дати зрозуміти державі-терористу, що такий теракт на Каховській ГЕС означатиме абсолютно те саме, що й застосування зброї масового ураження. Наслідки для Росії мають бути відповідними.

 

Світ повинен реагувати превентивно. Це ключове зараз. Принцип превентивного реагування на загрози безпеці нарешті повинен стати одним із базових для міжнародної політики», - сказав глава держави.

 

 

Зеленський також нагадав, що росія "намагалася шантажувати Європу газом і нафтою, організовує диверсії на підводних газогонах і критично важливих кабелях у Європі, намагалась і намагається заморозити людей".

 

Проте в результаті, за словами президента, росія лише втратила свою вагу на європейському енергетичному ринку, яку напрацьовувала ще з часів Брежнєва, "і обовʼязковоотримаєдосебеставлення, якдонайбільшвідмороженогоміжнародногозлочинця".

 

Як повідомляла «УМ», 20 жовтня американський Інститут дослідження війни повідомив, що росіяни створюють інформаційне поле для атаки під фальшивим прапором на Каховську ГЕС, аби виправдати або прикрити свій відступ на Херсонщині.