Генасамблея ООН засудила квазіреферендуми: Кислиця висміяв жалюгідну підтримку рф

08:43, 13.10.2022
Генасамблея ООН засудила квазіреферендуми: Кислиця висміяв жалюгідну підтримку рф

Сергій Кислиця моніторить з біноклем втрату підтримки рф у ООН. (twitter.com/SergiyKyslytsya)

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця потролив росію, яка втратила підтримку світу під час голосування резолюції у Генеральній Асамблеї ООН щодо засудження незаконних «референдумів» на півдні і сході нашої держави.

 

Зокрема, дипломат іронічно відреагував на результат рф: лише чотири голоси «проти» резолюції: окрім самої росії, засудити її дії відмовилися Білорусь, Сирія, Північна Корея та Нікарагуа.

 

Як інформує Україна молода, про це Сергій Кислиця написав у Twitter в ні на четвер.

 

«О, Боже! Я не можу бачити! Скільки, ви кажете, проголосувало за росію? 4? Оце так!», - написав постпред України в ООН і додав своє жартівливе фото із біноклем.

 

Зауважимо, що Генасамблея ООН на засіданні в середу пізно ввечері ухвалила резолюцію із засудженням незаконних "референдумів", які росія влаштувала на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

 

Резолюцію підтримали 143 із 193 членів Генасамблеї ООН, п'ять держав (росія, білорусь, Сирія, Північна Корея та Нікарагуа) проголосували проти, решта 35 утрималися під час голосування.

 

Таким чином, переважна більшість членів Організації – навіть більша, ніж під час засудження вторгнення РФ в Україну у березні – засудила незаконні дії рф із анексії українських територій.

 

Перед голосуванням відбувались дебати щодо проєкту резолюції, які почались ще 10 жовтня. Більшість представників держав – членів ООН під час виступів засудили російську агресію проти України, а також згадали терористичні атаки росії українських міст 10 жовтня. Це відбувалось як доповнення до того, що країни казали про засудження псевдореферендумів, проведених росією.
 

У документі, який підготувала Албанія, окрім засудження "референдумів", міститься заклик до держав, міжнародних організацій та спеціалізованих установ ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України, а також вимога до Росії скасувати анексію та вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

 

Також там міститься заклик "підтримки деескалації нинішньої ситуації та мирного вирішення конфлікту шляхом політичного діалогу, переговорів, посередництва та іншими мирними шляхами", але за умови дотримання принципів суверенітету й територіальної цілісності України.

 

Президент України Володимир Зеленський відреагував на голосування Генасамблеї ООН:

 

«Вдячні 143 державам, які підтримали історичну резолюцію Генасамблеії ООН "Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН". Світ сказав своє слово – спроба анексії рф нічого не варта і ніколи не буде визнана вільними націями. Україна поверне всі свої землі».

 

Як повідомляла «УМ», росія різко виступала проти ухвалення резолюції, а 30 вересня як постійний член Ради Безпеки ООН наклала вето на неї. Пізніше Москва безуспішно намагалася домогтися голосування за резолюцію в закритому режимі, стверджуючи, що відкрите голосування політизоване.

 

Голосування в Генеральній Асамблеї стало черговою поразкою росії, яка нахабно стверджує, що анексія нею чотирьох українських областей нібито «відповідає міжнародному праву та Статуту ООН».

 

Днями Зеленський закликав Генасамблею ООН підтримати резолюцію щодо виплати росією репарацій Україні за руйнування, що спричинила армія рф в ході розв’язаної нею війни.