Зеленський наполягає на притягненні керівництва рф до відповідальності

17:46, 08.10.2022
Зеленський наполягає на притягненні керівництва рф до відповідальності

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників 2BS Forum, що відбувається в Чорногорії (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російська агресія загрожує не лише українській державі, а й безпеці усього світу. Вона є загрозою державним інституціям, суверенітету, кордонам, політичному устрою та миру в кожній без винятку країні світу – бо після України РФ може напасти на будь-кого, до кого зможе дотягнутися. 

 

Тож щоб покласти край російській загрозі миру та безпеці світу і дати відсіч агресору, необхідно єднатися, відстоювати загальнолюдські цінності та озброюватися.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив під час виступу в межах Чорногорського безпекового форуму.

 

На думку Зеленського, світ мусить єднатися перед спільною загрозою, яку становить сьогодні Росія, а також ще з більшою затятістю відстоювати ключові демократичні принципи, які Кремль зневажає і яких боїться. 

 

«Аналізуючи елементи російської війни проти нашої держави й конкретні кроки агресора, можна дійти висновку про те, яких форм і методів захисту ми потребуємо заради безпеки. Перше – єдність. Росія боїться нашої єдності. Тому робить дуже багато, щоб її зламати. Але ми нашу єдність лише посилюємо»,– зазначив Зеленський.

 

«Друге – це демократія. Нинішні керівники Росії не визнають результатів виборів і народних рухів тоді, коли через них втрачають вплив. І намагаються влаштувати перевороти чи корумпувати політичний процес тоді, коли обирають для себе якусь маріонетку, яка представлятиме їхні інтереси. Усі держави Європи мають демонтувати будь-які російські мережі впливу. Щоб не було поширення дезінформації, корупції та злочинної політики»,– додав український лідер. 

 

Не менш важливо для усіх країн світу позбуватися будь-якої, бодай найменшої залежності від держави-агресорки. Адже Росія не згає можливості перетворити цю залежність на свою зброю.

 

«Маємо визнати на всіх рівнях у Європі та світі очевидне: Росія загрожує не комусь одному, а всім. Тому всі мають досягти повної незалежності від Росії, щоб вона не могла перетворювати залежності від неї на кайдани: економічні залежності, енергетичні, політичні – будь-які»,– наголосив український президент. 

 

Він додав, що зброя не у переносному, а в прямому сенсі є ще однією запорукою колективної безпеки Європи. Країна-агресор, як показали події в Україні, здатна розв'язати війну будь-де і будь-коли – без жодної причини чи навіть приводу. Однак потужні національні армії, добре вишколені й озброєні, можуть стати стримувальним фактором для смертоносних амбіцій Кремля.

І найголовніше – за скоєне російська панівна верхівка мусить понести повну і жорстку відповідальність. Адже, як відомо, безкарність породжує нові злочини. 

 

«Довгі роки керівник Росії та його оточення відчували повну безкарність. Вони здійснили повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, бо не вірять, що світ зможе притягнути їх до відповідальності не лише за злочин агресії проти суверенної держави, але й за будь-який злочин, який тільки можна уявити. 

 

Тож притягнути їх до відповідальності – це гарантувати довгостроковість миру після цієї війни. Невідворотність покарання – один із ключових принципів кримінального судочинства. І маємо застосувати цей принцип до російського керівництва так, як воно того заслуговує»,– наголосив Зеленський. 

 

Президент України додав, що гарантія миру після війни – це притягнення керівництва РФ до відповідальності

 

«Маємо гарантувати собі достатню кількість і ефективність зброї для повноцінного захисту в небі, на землі, на морі та в кіберпросторі – у цій війні, що її вже веде Росія проти України, та у будь-якій новій війні, якщо Росія захоче поширити бойові дії зараз чи повторити агресію в майбутньому»,— написав президент.

 

Зеленський наголосив на важливості санкцій проти Росії. Він додав, що вони повинні не просто діяти, а регулярно посилюватися, щоб держава-агресор не встигала адаптуватись.

 

Він подякував усім, хто підтримує таку політику та усім, хто працює разом з Україною для того, щоб кожен російський убивця і кат отримав законне покарання.

 

«Я не сумніваюся в перемозі України. Ми можемо повернути мир і свободу всій українській території. Успіхи наших воїнів на передовій це доводять.

Але хочу, щоб можна було сказати, що не сумніваюсь і в повній безпеці Європи та кожного з наших народів після цієї війни. Це також можливо. Ми знаємо правильні відповіді на ключове запитання нашого часу, а отже, мир буде»,— зазначив він.

 

У своєму зверненні Зеленський підкреслив, що впродовж років керівник Росії та його оточення відчували повну безкарність.

 

«Вони зруйнували демократію у своїй країні і почали руйнувати все навколо Росії. Вони звикли красти те, що їм подобається, і купувати тих, хто повинен був захищати від них національні інтереси тієї чи іншої держави.

Вони почали війну проти України у 2014 році, тому що відчули, що їм за це нічого не буде. Це їм показала війна проти Грузії. Вони здійснили повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого, бо не вірять, що світ зможе притягнути їх до відповідальності»,— зазначив Володимир Зеленський.

 

Він додав, що притягнути керівництво РФ до відповідальності означає гарантувати довгостроковість миру після війни в Україні.

 

Нагадаємо, напередодні, 7 жовтня, Зеленський закликав НАТО і ЄС діяти, щоб звпинити росію. Він наголосив на необхідності діяти превентивно – і "вдарити" по РФ, яка погрожує використати ядерну зброю, "ядерним пакетом санкцій". 

 

Також повідомлялося, що президент України закликав світ підтримати суверенітет країн, чиї території перебувають під окупацією рф.

 

Як повідомляла УМ, Президент Володимир Зеленський закликав світ показати силу російському агресору і на міжнародних майданчиках потрібне чітке й принципове засудження Росії за спробу анексії української території, щоб не повторився 2014 рік з окупацією Криму.