Нобелівська премія миру 2022 року: лауреатами стали правозахисники України, рф та білорусі

13:03, 07.10.2022
Нобелівська премія миру 2022 року: лауреатами стали правозахисники України, рф та білорусі

Лауреати Нобелівської премії миру 2022 року. (facebook.com/nobelprize)

Українська правозахисна організація «Центр громадянських свобод», правозахисник Алесь Бяляцкі з білорусі та російська правозахисна організація «Меморіал» оголошені лауреатами Нобелівської премії миру 2022 року.

 

Церемонія оголошення лауреатів відбулася у Осло в п’ятницю, 7 жовтня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у Норвезькому Нобелівському комітеті.

 

«Своїми послідовними зусиллями на користь гуманістичних цінностей, антимілітаризму та принципів права цьогорічні лауреати відновили та вшанували бачення Альфреда Нобеля миру та братства між народами – бачення, яке найбільш потрібне у світі сьогодні», - йдеться у повідомленні.

 

Оскільки Нобелівський комітет ніколи не називає номінантів, наперед ймовірного переможця назвати неможливо.

 

Згідно з Нобелівським статутом, повний список номінантів, які мають право на отримання щорічної премії, не розголошується ще 50 років.

 

Зазначається, що у 2022 році у світі дуже багато аспектів, які могли вплинути на рішення комітету премії – від повномасштабного вторгнення росії до України до економічних потрясінь та кліматичних катастроф.

 

У 2021 році переможцями стали двоє журналістів – Марія Ресса з Філліпін (виконавчий директор та співзасновник Rappler) та Дмитро Муратов із росії – головний редактор Нової газети.

 

Організація "Центр громадянських свобод" була заснована у Києві в 2007 році.

 

Основню діяльністю центру було зміцнення українського громадянського суспільства та тиску на владу, щоб зробити Україну повноцінною демократією.

 

Після початку повномаштабної війни "Центр громадянських свобод" бере участь у виявленні та документуванні військових злочинів рф проти українського цивільного населення.

 

У співпраці з міжнародними партнерами центр відіграє новаторську роль у притягненні винних до відповідальності за скоєні злочини.

 

Правозахисник Алесь Бяляцкі отримав нагороду за боротьбу за права людини та демократію в Білорусі. За часів СРСР в середині 1980-х років він став одним з ініціаторів демократичного руху в Білорусі.

 

У 1996 році він заснував організацію "Весна" у відповідь на диктаторські поправки в конституцію, які надали необмежену владу тепер самопроголошеному президенту Лукашенку.

 

Алеся Бяляцкі неодноразово намагались змусити замовкнути, він перебував у в'язниці з політичних мотивів з 2011 по 2014 рік, його також заарештували у 2020 році після масових протестів у Білорусі, він і досі знаходиться у в'язниці.

 

Правозахисна організація "Меморіал" була створена в 1987 році правозахисниками в колишньому Радянському Союзі, які хотіли переконатися, що жертви гноблення комуністичного режиму ніколи Серед засновників були лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров та правозахисник Світлана Ганнушкіна. Меморіал базується на уявленні, що протистояння злочинам минулого має важливе значення для запобігання нових.

 

Після розпаду Радянського Союзу Меморіал став найбільшою правозахисною організацією в Росії. Окрім створення центру документації жертв сталінської епохи, Меморіал зібрав та систематизував інформацію про політичне гноблення та порушення прав людини в Росії. Меморіал став найбільш авторитетним джерелом інформації про політв'язнів у російських ізоляторах Організація також стоїть на передовій зусиль у боротьбі з мілітаризмом та просуванні прав людини та уряду на основі верховенства права.

 

Як повідомляла «УМ», у грудні 2021 року російська влада вирішила, що Меморіал має бути примусово ліквідований, а центр документації закрити назавжди.

 

Нагадаємо, одним з нобелівських номінантів у 2022 році міг бути Володимир Зеленський.