Деокупацію Луганщини розпочали ЗСУ

13:27, 05.10.2022
Деокупацію Луганщини розпочали ЗСУ

Захисники України насипають росіянам на Луганщині. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

ЗСУ розпочали повернення під контроль України окупованих російською армією територій на Луганщині. 

 

Вже декілька населених пунктів на території регіону звільнені від російських загарбників.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у соцмережах у середу.

 

Він наголосив, що кремлівські окупанти вже усвідомлюють власну неминучу поразку і мінують все підряд. 

 

«Не біжіть попереду потяга, не намагайтесь вже збирати речі і повертатись назад. Ми скажемо, коли можна і куди саме повертатися. Треба, щоб все-таки лінію фронту десь далі посунули ЗСУ і тільки потім вже можна буде заходити в певні населені пункти», — підкреслив пан Гайдай, звертаючись до цивільних, які прагнуть повернутися додому.

 

За його словами, необхідно проводити розмінування територій, адже в Кремінній окупанти розкидають міни-пелюстки, які розраховані на те, щоб калічити людей, відривати кінцівки. 

 

Також керівник області розповів про доставку гуманітарної допомоги Гірською міською військовою цивільною адміністрацією спільно з благодійним фондом "Янголи Спасіння" в Білогорівку. 

 

«Вперше відвідали селище після стількох місяців війни. Зруйноване вщент, але так і не скорилося окупантам. 15 місцевих жителів, нарешті, вільно виходять на вулицю і радіють побачити своїх», — зазначив він. 

 

При цьому Гайдай підкреслив, що на окупованих територіях Луганщини тренують засуджених, які пішли в російські приватні військові компанії, тим часом деякі військові підрозділи повертаються в росію через відсутність навіть форми та їжі, а в Кремінній окупанти вимикають зв’язок.  

 

«Примусово мобілізованих чоловіків з Луганська без підготовки направляють до підрозділів, які зазнали найбільших втрат…  Значні щоденні втрати особового складу російське військове керівництво намагається компенсувати за рахунок призову населення з окупованих територій України.

 

Так, чоловіків з Луганська без проведення медичної комісії та підготовки після мобілізації одразу направляють на доукомплектування підрозділів, що зазнали найбільших втрат. Водночас у центрах підготовки, які облаштовані на території Луганщини, готують новачків із приватних військових кампаній, завербованих в місцях позбавлення волі. Напевно, їхня підготовка важливіша, ніж вміння солдатів – жителів так званої «ЛНР», — повідомив голвоа ОВА.

 

Зокрема, за його даними, особовий склад навчального центру Молькино Краснодарського краю рф "відбув у зворотному напрямку до Приморсько-Ахтарська у зв’язку із неспроможністю розмістити, одягнути та забезпечити харчуванням військовослужбовців".

 

Як пише Гайдай, "зникла не тільки форма, а й їжа". Тим часом у місті Кремінна зник мобільний зв’язок. Очільник Луганщини припускає, що окупанти остерігаються співпраці жителів із ЗСУ та поширення панічних настроїв на Луганщині. 

 

«Хоча всі бачили, як із місцевих медичних закладів вивозили цивільних пацієнтів, навіть важких. Бо лікарням дозволили приймати виключно поранених військових. Із наближенням ЗСУ їх кількість збільшується», — підкреслив Сергій Гайдай.

 

Як повідомляла «УМ», за даними британської розвідки, на північному сході, у Харківській області, ЗСУ закріпилися на значній ділянці території на схід від річки Оскіл.

 

Українські формування просунулися на 20 км за річку вглиб російської оборонної зони в напрямку вузла постачання міста Сватове.

 

«Дуже ймовірно, що тепер Україна може завдати удару по ключовій дорозі Сватове-Кремінна більшістю своїх артилерійських систем, що ще більше ускладнить для росії можливість поповнення своїх підрозділів на сході», - вважають британські розвідники.

 

Напередодні ЗСУ звільнили низку населених пунктів на Херсонщині.