У Ізюмі виявили ще дві братські могили

13:47, 26.09.2022
У Ізюмі виявили ще дві братські могили

Знайдено ще дві братські могили закатованих українців у Ізюмі

Президент Володимир Зеленський зазначив, що в Ізюмі Харківської області було знайдено ще два нових місця, де масово захоронені загиблі українці під час російської окупації міста.

 

У першому з таких місць вже завершили ексгумацію: знайшли 447 тіл.

 

Як інформує Україна молода, про це він  розповів в інтерв’ю CBS News.

 

«Ми знайшли велику братську могилу на пів тисячі людей. Сьогодні я отримав додаткову інформацію. Знайшли ще дві братські могили, великі могили з сотнями людей. Йдеться про маленьке містечко Ізюм, ви ж знаєте? У маленькому містечку ще дві братські могили. Ось що відбувається», — сказав він.

 

Зеленський наголосив, що окупанти вбивали мирних мешканців.

 

«Цілі сім'ї були замучені та вбиті. Їхні родини були поховані разом. Дорослі, чоловіки та жінки, та маленькі діти з кулями в головах. Деякі частини їхнього тіла були відсутні. Вони терористи, ми маємо їх визнати. Вони не мають честі. Вони не вбивають військовослужбовців. Вони ґвалтують, катують та вбивають мирних жителів», — заявив глава держави.

 

На його переконання, цивілізований світ має посилювати санкції проти Росії.

 

«Санкції мають тривати. Ці санкції матимуть політичні наслідки, а також фінансові», — вважає Зеленський.

 

Кілька днів тому  на першому місці масового поховання в Ізюмі завершили ексгумацію тіл. 

 

Як повідомив заступник начальника Головного управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов, загалом знайшли 447. З них 194 — чоловіки, 215 — жінки, п’ятеро — діти. Стать ще 11 поки не визначили. Також серед загиблих — 22 військові.

 

«У багатьох загиблих відсутні кінцівки, зв’язані руки, осколкові поранення, травми голови та грудної клітини, поранені або відсутні геніталії, переломи ребер, колото-різані поранення, скрізні кульові поранення, мотузки на шиї», — каже Болвінов.

 

На місці поховання працювали 105 поліцейських, 10 криміналістичних лабораторій, 10 судово-медичних експертів, 80 працівників ДСНС і прокурори.

 

Ексгумація тривала тиждень, зазначають у Харківській обласній прокуратурі.

 

«Щодо кожного ексгумованого трупа вже призначені судово-медичнi експертизи. Ми очікуємо на їх результати q будемо вживати всіх необхідних заходів для встановлення обставин загибелі людей та покарання російських військових», — прокоментував прокурор області Олександр Фільчаков.

 

Справу розслідують за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством). Максимальне покарання за цією статтею — довічне ув’язнення.

 

Як повідомляла УМ, в Ізюмі на території лісу нараховується  450 поховань вбитих та закатованих українців, а також одна братська могила військових.