На ЗАЕС знаходиться пів тисячі російських бойовиків із військовою технікою

17:24, 24.09.2022
На ЗАЕС знаходиться пів тисячі російських бойовиків із військовою технікою

Наразі усі шість блоків на ЗАЕС відключені

П´ять сотень російських бойовиків із військовою технікою наразі розмістилися на Запорізькій атомній електростанції, українські технічні працівники станції працюють там як заручники.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів Президент Володимир Зеленський в інтерв´ю  французьким ЗМІ.

 

«росія захопила цю (Запорізьку) атомну станцію. Зараз там знаходиться технічний персонал України, але вони - як заручники, бо там знаходиться 500 бойовиків, окрім техніки. Це вже підтвердило МАГАТЕ»,- зазначив він.

 

Глава держави поінформував, що наразі ЗАЕС відключена і персонал бореться, аби включити хоча б один блок із шести.

 

Він підкреслив, що росія не зацікавлена у роботі станції. Так, за словами Президента, по-перше, росіяни прагнуть, аби ЗАЕС не постачала електроенергію в українські регіони, а, по-друге, Європі.

 

Зеленський також наголосив на ризику ядерного вибуху на станції через дії росіян, нагадавши, що на ЧАЕС зірвався один блок, а на ЗАЕС загалом шість блоків.

 

Як відомо, Запорізька АЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків.

 

Як повідомляла УМ, два тижні тому роботу захопленої російськими окупантами Запорізької атомної електростанції повністю зупинено. Вночі 11 вересня о 03:41 енергоблок №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний ста