На Харківщині ЗСУ звільнили 2,5 тис. кв км території

10:01, 10.09.2022
На Харківщині ЗСУ звільнили 2,5 тис. кв км території

Українські сили продовжують щодня атакувати російських окупантів. (Фото Генштабу ЗСУ)

У Харківській області під час контрнаступу станом на 9 вересня ЗСУ відвоювали близько 2500 квадратних кілометрів.

 

Як інформує УМ, про це 10 вересня повідомив американський Інститут дослідження війни (ISW).

 

Українські сили, ймовірно, як пише ISW зачищають осередки дезорганізованих російських військ, що опинилися в зоні швидкого наступу українських військ на Куп'янськ, Ізюм та річку Оскіл.

 

Українські сили можуть зруйнувати російські позиції навколо Ізюма, якщо вони переріжуть російські наземні лінії зв'язку  на північ і південь від Ізюму. 9 вересня українські війська продовжували наступ на Куп'янськ та на Ізюм та вживають заходів щодо ізоляції російського ізюмського угруповання військ.

 

Якщо українцям вдасться відрізати російські наземні лінії зв'язку, то у них буде можливість створити казан навколо Ізюму та обрушити більшу частину російських позицій на північному сході України.

 

Кремль перекидає ресурси на лінію Харків-Ізюм, намагаючись зупинити український контрнаступ, водночас відмовляється публічно говорити про успіхи України в Харківській області.

 

 

Контрнаступ, ймовірно, спонукав президента Росії Володимира Путіна скликати 9 вересня зустріч із вищими російськими силовиками та політичними діячами. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не коментуватиме "ситуацію навколо Балаклії та інші події в зоні "спецоперації".

 

Контрнаступ в Херсонській області   триває одночасно з  операціями на лінії Харків-Ізюм. Українські сили продовжують щодня атакувати російські понтонні і поромні переправи на півдні, проте зберігають сувору оперативну тишу, що може мати такий вигляд, ніби українські сили не просуваються.

 

Як повідомляла УМ, на Харківщині ЗСУ звільнили понад 30 населених пунктів.