Третина території України забруднена вибухонебезпечними предметами – ДСНС

12:19, 07.09.2022
Третина території України забруднена вибухонебезпечними предметами – ДСНС

Від ДСНС на брифінгу слово мав Олег Бондарь, начальник Управління піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України. (Фото: сайт ДСНС)

В України майже 30% території (185 000 квадратних кілометрів), потенційно засмічені вибухонебезпечними предметами.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій.

 

Наразі фахівці ДСНС очистили 125 000 квадратних кілометрів. Утім ситуація ускладнюється постійними обстрілами територій на напрямках Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Одеської, Сумської та Миколаївської областей.

 

Українські річки, водойма та водосховища також потерпають від проблеми забруднення вибухівкою. Загальна площа потенційно небезпечних акваторій України становить близько 16 000 квадратних кілометрів.

 

Представник ДСНС зауважив, що піротехніки держслужби щодня розміновують населені пункти, інфраструктуру та інші об'єкти. З початку повномасштабної війни їх залучали понад 25 000 разів. За цей час фахівці вилучили та знешкодили 192 230 вибухонебезпечних предметів, понад 2000 з яких – авіабомби.

 

Крім того, службовці обстежили вже 69 856 га території України. З них 48 630 га земель сільськогосподарського призначення на деокупованих територіях.

 

Додамо, що мобільний застосунок із мінної безпеки MineFree запрацював в Україні. Він дозволяє переглянути мапу небезпечних територій та отримати сповіщення про наближення до небезпечного об'єкта.

 

Як повідомляла УМ, розмінування України триватиме до 10 років.