У Маріуполі загарбники зруйнували археологічний об'єкт «Поселення Кальміус»

17:40, 06.09.2022
У Маріуполі загарбники зруйнували археологічний об'єкт «Поселення Кальміус»

Рашисти нищать пам´ятки Маріуполя, намагаючись стерти з мапи усе українське

Російські варвари зруйнували територію археологічного об'єкта «Поселення Кальміус», що у тимчасово окупованому Маріуполі.

 

Як інформує Україна молода, про це в Телеграмі  повідомила Маріупольська міська рада та опублікувала відповідні фото руйнувань.

 

«Окупанти роблять усе, щоб знищити будь-яку згадку про українську історію Маріуполя. Зруйновано територію археологічного об'єкта місцевого значення «Поселення Кальміус». рашисти варварськи обстрілювали місто та продовжують стирати з мапи Маріуполя пам’ятки історії, археології та культури. Насаджувати своє, знищувати історію інших народів – типовий «руський світ», - йдеться у повідомленні.

 

Археологічний об’єкт «Поселення Кальміус» - багатошарове поселення - розташоване на місці правого берега річки Кальміус у межах: початок вулиці Георгіївської, вул. Італійська, віл. Малофонтанна, спуск Малофонтанний. Складається з культурного шару потужністю понад 2 м. 


Поселення виявлено у 2010 році. Розкопки проводилися під керівництвом В.М. Горбова Археологічною експедицією Маріупольського краєзнавчого музею за участю волонтерів у 2010 – 2012, 2014, 2015 роках. На площі 257 кв.м було досліджено поселення доби неоліту, яке пов’язане зі всесвітньо відомим археологічним пам’ятником «Маріупольський неолітичний могильник» V тис. до н.е: залишки глинобитного будинку періоду Хазарського каганату та приміщень доби козацтва, а також міської бруківки.

 

Як повідомляла УМ, на відновлення культурних пам´яток в Україні збиратимуть гроші через NFT-проєкт.