Місія МАГАТЕ перебувала на ЗАЕС в Енергодарі лише дві години

21:33, 01.09.2022
Місія МАГАТЕ перебувала на ЗАЕС в Енергодарі лише дві години

Рафаель Гроссі запевнив на Запорізькій АЕС. (Скріншот відео)

Місія МАГАТЕ перебувала на території захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції в Енергодарі Запорізької області лише трохи більше двох годин під час візиту в четвер, 1 вересня.

 

Втім, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі запевнив, що команда МАГАТЕ збереже присутність на Запорізькій АЕС: на станції залишилось 5 співробітників організації.

 

Як інформує Україна молода. про це Гроссі повідомив у відео, записаному на ЗАЕС та оприлюдненому в соцмережах.

 

"Завершуємо наш довгоочікуваний візит на Запорізьку АЕС. Я щойно завершив перший огляд ключових зон, які ми хотіли побачити в цьому першому підході до всього об’єкта. Звичайно, тут ще багато чого потрібно зробити. Моя команда залишається. І найважливіше: ми встановлюємо тривалу присутність МАГАТЕ тут", - сказав Гроссі.

 

Більшість інспекторів місії Міжнародного агентства з атомної енергії, включаючи Гроссі, покинули Запорізьку атомну електростанцію після візиту в четвер вже за дві з половиною години. Тож не зрозуміло, що вони там встигли побачити та проінспектувати.  

 

Не дивно, що радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заявив у  ефірі національного телемарафону:

 

«Це виглядає дуже дивно, на мій погляд. Українська сторона вважає, що коли місія такого рівня, – а це насамперед інженерна, ядерно-фізична місія, яка приїхала не просто подивитися на територію їдальні або певних залів, – а місія, яка має конкретні алгоритми вивчення того, що відбувається з механізмом управління такою складною інфраструктурою, якою є атомна електростанція.

 

Чи є там небезпека для контурної безпеки – радіаційної, ядерної і в якому взагалі стані реактор знаходиться. Тому дивно, що всього 2 години.

 

Але МАГАТЕ каже, що залишить певну кількість своїх членів на постійній основі там. Будемо дивитися.

 

Але все одно: 2 години ще й за умови, що довкола крутяться росіяни, які розповідають, що тут щось прилетіло, там яблуко впало і таке інше – мені видається, що з тих двох з половиною годин, які комісія перебувала на станції в повному складі, можна було тільки послухати дивні казки у виконанні представника "Росатома". Не більше».

 

Пан Подоляк додав, що треба все ж почекати звіту МАГАТЕ. І зазначив, що росіяни "маскують" свої удари по станції і хочуть створити певні складнощі для МАГАТЕ, щоб її місія не почувалася безпечно і реагувала по-іншому.

 

«Вони сьогодні взагалі використовували атаку з гелікоптерів по території Енергодара, а потім придумали історію про якийсь десант, диверсантів, щоб замаскувати ці удари. Це знову ж таки була програма психологічного тиску», - каже радник Єрмака.

 

На його думку, є нелогічним, що на ЗАЕС під час візиту місії МАГАТЕ була певна кількість російських журналістів, яких росія не мала б завозити, якби боялась обстрілів з боку України. І додав, що місії МАГАТЕ показали залишки нібито українських снарядів, але це "постановочка".

 

Як повідомляла «УМ», місія МАГАТЕ довго не могла потрапити до ЗАЕС через перепони, які влаштували росіяни.

 

Спочатку окупанти не надали місії спецперепусток, тож 14 експертів потрапили на захоплену станцію лише 1 вересня. Також інспекторів лякали обстрілами по ходу їхнього маршруту в Запорізькій області тощо.