На Запорізьку АЕС в Енергодарі прибула місія МАГАТЕ

15:02, 01.09.2022
На Запорізьку АЕС в Енергодарі прибула місія МАГАТЕ

Місія МАГАТЕ виїхала до Енергодару із Запоріжжя на світанку. (Anadolu Agency)

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибула до Запорізької атомної електростанції в тимчасово окупованому місті Енергодар в четвер після обіду.

 

Як інформує Україна молода, про це лаконічно повідомляє «Енергоатом».

 

Делегація прибула в Енергодар, попри ранковий інтенсивний обстріл у місті.

 

Російське пропагандистське агентство РИА Новости опублікувало відео колони МАГАТЕ, яка заїжджає на територію ЗАЕС.

 

Місія має сфокусуватися на трьох завданнях: фізичному захисті, ядерній безпеці та гарантіях нерозповсюдження ядерних матеріалів.

 

Раніше глава агентства Рафаель Гроссі зазначав, що місія знала про «збільшення військової активності в цьому районі», але не відмовилася від плану відвідати об'єкт і зустрітися з його персоналом.

 

Тоді як міністр енергетики Герман Галущенко наголошував: Україна очікує, що результатами роботи місії стануть деокупація ЗАЕС, її повернення під повний контроль України та подальша демілітаризація території навколо станції.

 

Зауважимо, що 1 вересня вранці місія МАГАТЕ вирушила з міста Запоріжжя на Запорізьку АЕС, але перебувала на блокпосту в Новоолександрівці – приблизно за 20 км до лінії фронту через обстріли.

 

Як повідомляла «УМ», обстріли Запорізької АЕС та Енергодара відбулися якраз у день, коли на станцію має прибути місія МАГАТЕ.

 

Окупанти усіляко намагалися зірвати візит делегації: спершу відмовилися робити для інспекторів спецперепустки для перетину незаконних російських пунктів пропуску, а потім обстрілювали з артилерії заздалегідь погоджений маршрут поїздки.

 

Напередодні окупанти дорікали, що делегація сама вибрала такий маршрут до Запорізької області: мовляв, «швидко й без перепон» інспектори могли б доїхати, якби діставалися через територію росії.