«Велика сімка» розробила план боротьби з путінською росією

14:48, 01.09.2022
«Велика сімка» розробила план боротьби з путінською росією

Країни «Великої сімки» планують обмежити ціни на російську нафту на світовому ринку.

Міністри фінансів країн «Великої сімки» через 7 місяців після початку розв’язаної Кремлем війни проти України планують узгодити та оприлюднити план із обмеження ціни на російську нафту на світовому ринку. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Wall Street Journal.  
 
Очікується, що узгодження граничної ціни має відбутися 2 вересня під час віртуальної зустрічі.  Зокрема, обмеження цін торкнеться не тільки нафти, але й нафтопродуктів, у тому числі й мазуту.  
 
План передбачає заборону на фінансування і страхування перевезень російської нафти, якщо вона продається вище встановленої межі цін. За даними аналітичного центру Bruegel, країни Великої сімки страхують понад 90% світового судноплавства. Домовленість почне діяти в грудні, коли набуде чинності європейське ембарго на російську нафту. 
 
Згідно з планом, його мають пом’якшити — заборона ЄС на страхування нафтових перевезень буде скасована, що дозволить європейським компаніям продовжити надавати фінансові послуги для транспортування і продажу російської нафти, але тільки за встановленою ціною.  
 
Представники Пентагону та Білого дому радили військовому командуванню ЗСУ проведення контрнаступу на обмеженній ділянці фронту, щоб запобігти сповільненню в інтенсивних боях.  
 
Напередодні контрнаступу Штати провели з Україною "військові ігри", покликані допомогти ЗСУ зрозуміти, які сили треба зібрати, щоб за різних сценаріїв досягти успіху.  Американські чиновники спостерігають посилення паритету між українськими та російськими військовими. Хоча Росія, як і раніше, зберігає перевагу в артилерії й особовому складі. 
 
Співрозмовники телеканалу поки утримуються від яких-небудь прогнозів щодо деокупації міст і сіл ЗСУ.  Українці ж закрили важливий "пробіл", зазначають західні чиновники, зокрема завдяки РСЗВ HIMARS, з яких Україна останніми місяцями завдавала ударів по тилу окупантів. 
 
Понад те, дехто з військових джерел CNN стверджує, що Україна компенсувала перевагу Росії у щільності вогню своєю "компетенцією". У матеріалі також йдеться про те, саме Україна стоїть за вибухами на військових об’єктах росіян в Криму, що було частиною підготовки до початку контрнаступу на півдні.  
 
«Я не думаю, що поки можливо підтвердити масштаби українського наступу, проте вони, безумовно, вплинули на здатність Росії рухатися на північ та південь через (Дніпро) мости. А що стосується майбутніх перспектив, я би зауважив, що Україна набагато ближча до паритету чисельності військ у Херсоні, ніж це було останніми тижнями», — зазначив один із високопосадових представників НАТО. 
 
Як повідомляла УМ, країни  «Великої сімки» вимагають від росії негайно повернути Запорізьку атомну електростанцію Україні, оскільки перебуваючи під контролем росії, створюється небезпека для регіону та всього міжнародного співтовариства.