Довженко-центр не ліквідують: планують реорганізацію

19:01, 17.08.2022
Довженко-центр не ліквідують: планують реорганізацію

У рішенні Держкіно України про ліквідацію Довженко-Центру не йдеться. (facebook.com/dovzhenko.centre)

Наразі мова не йде  про ліквідацію Довженко-Центру, а планується його реорганізація шляхом створення двох нових державних підприємств, одному з яких передається фільмофонд. 
 
Як інформує Україна молода, про це сказано у заяві МКІП у Фейсбуці
 
«Ми бачимо, що у рішенні Держкіно України про ліквідацію Довженко-Центру не йдеться. Планується реорганізація шляхом створення двох нових державних підприємств, одному з яких передається архів фільмокопій. Впевнені, що Держкіно якнайшвидше дасть більш детальні роз’яснення»,- зазначають у МКІП.
 
У міністерстві наголосили, що Держкіно з 2021 року не підпорядковується МКІП, а спрямовується і координується виключно Кабінетом Міністрів.
 
МКІП також підкреслює, що "виступає проти нехтування та ліквідації кіноспадщини", і подібні заяви стали несподіванкою.
 
Раніше у Довженко-Центрі заявили, що Державне агентство з питань кіно видало наказ про реорганізацію центру, що "де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву".
 
"Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру, що де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно. 
 
Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі “Науковий центр кінематографії України”, основним видом діяльності котрої за даними ЄДРПОУ є “вища освіта”.
 
Зі структури Центру має бути виокремлено Державне підприємство “Українська анімаційна студія”, до якої будуть передані авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру. Співробітників Центру має бути повідомлено про можливе звільнення", - йдеться у повідомленні.
 
Представники Довженко-центру роблять висновок: таким чином відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто “сплячій” установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича в 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо. 
 
Як відомо, Національний центр Олександра Довженка – державний фільмофонд України, аудіовізуальний архів. Це єдиний в Україні член Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF).
 
Згідно з інформацією на сайті установи, Довженко-Центр об’єднує сучасне фільмосховище з системою клімат-контролю, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво й здійснює збереження, популяризацію, дослідження та поширення національної кіноспадщини в Україні та за кордоном.
 
У січні уряд передав цілісний майновий комплекс Державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка" до сфери управління Державного агентства з питань кіно. 
 
Як повідомляла УМ, в Україні за ініціативи Державного агентства України з питань кіно стартує національний кінотур «Кіно заради Перемоги!». Фільми крутитимуть для військових та переселенців.