ЗАЕС в Енергодарі окупанти перепідключають на Крим

20:23, 09.08.2022
ЗАЕС в Енергодарі окупанти перепідключають на Крим

Щоб переключити ЗАЕС на Крим, окупантам необхідно повністю знеструмити її. (Фото: Енергоатом)

Компанія «Росатом» передала на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС в Енергодарі спеціальний план перепідключення станції до Криму.

 

Окупанти вже почали реалізацію цього плану.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент «Енергоатому» Петро Котін в ефірі єдиного телемарафону  вівторок ввечері.

 

«Фактично з четверга (4 серпня, — ред.) ми маємо погіршення ситуації на Запорізькій АЕС. Почалося з того, що персонал Росатому передав на станцію спеціальну програму з перепідключення ЗАЕС до Криму, і першою умовою цієї програми стало фактично тяжке пошкодження ліній зв’язку станції з енергосистемою України», — сказав пан Котін.

 

За його словами, саме цей сценарій реалізується останні три дні, коли російські окупанти пошкодили на ЗАЕС три лінії електропередач. На даний час станція працює з однією лінією видачі потужності, що є вкрай небезпечним режимом роботи АЕС.

 

Як пояснив голова Енергоатому, для того, щоб переключити ЗАЕС на Крим, окупантам необхідно повністю знеструмити її та окуповані частини Херсонської та Запорізької областей.

 

«Саме це прописано у програмі, і після того, як усе це знеструмлюється, вони знову починають заживлювати області від підстанції у Джанкої, потім поступово доходити до Каховської та від неї вже заживлювати Запорізьку АЕС. І після цього ЗАЕС вже неможливо буде підключити до української енергосистеми — вона залишиться на російській частоті», — сказав пан Котін.

 

І наголосив, що період з моменту знеструмлення ЗАЕС виявиться для неї найбільш небезпечним.

 

«Ось це їхній план, і вони його почали реалізовувати. Однак у той період, коли буде повністю погашено регіони та відключено ЗАЕС від енергосистеми, це найнебезпечніший режим для неї. Тому що всі 20 дизель-генераторів на Запорізькій АЕС включаться, і якщо будуть якісь відмови цього обладнання, це загрожуватиме розплавленням активних зон реактора», — резюмував голова Енергоатому.

 

На його переконання, наразі ситуація на Запорізькій АЕС вже близька до передаварійної, як на японській Фукусімі-1 у 2011 році.

 

«На ЗАЕС ми від цієї першої стадії Фукусіми-1 вже дуже близько, бо там лише одна лінія. Як тільки вона відключиться, станція перейде на дизелі, і після цього все залежатиме від надійності їхньої роботи та достатності того палива, яке там є для дизелів на ЗАЕС», — констатував пан Котін.

 

Як повідомляла «УМ», 6 серпня ввечері російські окупанти ракетами обстріляли Енергодар, влучили по майданчику ЗАЕС безпосередньо поруч зі станційним сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива.

 

Напередодні, шантажуючи увесь світ, росіяни заявили про мінування Запорізької АЕС та готовність її підірвати.

 

Зокрема, начальник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС рф генерал-майор Валерій Васильєв, котрий зараз командує гарнізоном ЗАЕС, сказав своїм солдатам, що "тут буде або російська земля, або випалена пустеля".