Українська Вікіпедія піднялась на 16 місце в рейтингу онлайн-енциклопедії

19:06, 09.08.2022
Українська Вікіпедія піднялась на 16 місце в рейтингу онлайн-енциклопедії

Редагувати Вікіпедію може кожен охочий. (facebook.com/Wikimedia.Ukraina)

Український мовний розділ Вікіпедії піднявся з 17-го на 16-те місце за кількістю статей у липні 2022 року серед 328 мовних розділів онлайн-енциклопедії.

 

При цьому, український мовний розділ обігнав арабський з відривом у 2738 матеріалів попри меншу кількість користувачів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Громадська організація "Вікімедіа Україна" у вівторок.

 

Зазначається, що за минулий місяць в арабському розділі редактори та редакторки створили 6604 статті, в українському — 17 175. Саме ця різниця і дозволила українській Вікіпедії вирватися вперед.

 

Український мовний розділ Вікіпедії існує з січня 2004 року, у січні 2022-го року він відсвяткував своє 18-річчя.

 

Арабська Вікіпедія була створена на три роки раніше — у вересні 2001 року.

 

Загалом в українському розділі енциклопедії зареєстровано майже 640 000 користувачів. У арабському розділі їх в 4 рази більше — понад 2 280 000. Попри це в українській Вікіпедії майже вдвічі більше адміністраторів — 49 (26 в арабській).

 

«Кількість статей у мовному розділі ніколи не була основною ціллю при побудові Вікіпедії, але спільнота любить перегони між мовними розділами — зокрема й тому, що це додає «спортивного» інтересу до поширення вільних знань.

 

Наступний на нашому шляху — варайський мовний розділ (одна з мов Філіппін – Ред.).  Більшість статей у цій Вікіпедії були згенеровані автоматично та складаються з кількох речень, чим значно поступаються за якістю статей в українській Вікіпедії. Зараз чисельно вона нас випереджає на понад 80 000 статей; однак щодня відрив скорочується і завдяки старанням українських вікіпедистів та вікіпедисток незабаром українська мова має всі шанси вийти на ще вищу позицію у рейтингу Вікіпедій», — коментує Ярослав Стефанко (користувач Стефанко1982), редактор і адміністратор української Вікіпедії, котрий створив понад 15 тисяч статей за майже 10 років волонтерства у Вікіпедії.

 

 

У вересні 2020 році український мовний розділ обійшов португальську Вікіпедію, нині вона займає 18 місце. Очолює рейтинг мовних розділів традиційно англійська Вікіпедія, наразі вона містить понад 6 560 000 статей.

 

До речі, редагувати Вікіпедію може кожен охочий.

 

Як повідомляла «УМ», Міністерство цифрової трансформації України створило англомовне цифрове медіа UNITED24, що розкаже світові про Україну та незламність українців.

 

Мета United24 – довести всьому світу, що українці незламно битимуться за власну свободу аж до перемоги.