Генсек ООН у Хіросімі попередив про нову ядерну загрозу

15:22, 06.08.2022
Генсек ООН у Хіросімі попередив про нову ядерну загрозу

Генеральний секретар Антоніу Гутерріш під час покладання квітів у Японі у річницю бомбардування Хіросіми

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш уперше за 12 років відвідав церемонію пам'яті жертв атомного бомбардування Хіросіми. Під час виступу у Японії він закликав світ відмовитись від ядерної зброї та попередив про ризик, що становлять війна в Україні, кризи на Близькому Сході та на Корейському півострові. 
 
Як інформує Україна молода, про це генсек повідомив у Твітері.
 
«Кризи з серйозним ядерним підтекстом швидко поширюються - від Близького Сходу до Корейського півострова та російського вторгнення в Україну, - заявив Гутерріш на церемонії в Меморіальному парку миру в Хіросімі. - Людство грає із зарядженою рушницею. Десятки тисяч людей були вбиті в цьому місті в одну мить. Жінки, діти і чоловіки згоріли в пекельному вогні»
 
Гутерріш звернувся до учасників конференції з розгляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) у Нью-Йорку із закликом терміново покласти край світовим ядерним арсеналам, «які загрожують нашому майбутньому».
 
«Ми завжди повинні пам'ятати про жах Хіросіми і визнати, що єдине вирішення ядерної загрози - повна відсутність ядерної зброї»,- наголосив Гутерріш.
 
Близько 140 000 людей загинули під час бомбардування Хіросіми Сполученими Штатами 6 серпня 1945 року. Включно з тими, хто загинув після вибуху від радіаційного опромінення.

Перед світанком ті, хто вижив, та їхні родичі почали збиратися в Меморіальному парку миру в Хіросімі, щоб піднести квіти та помолитися. Тиха молитва відбулася о 8:15 ранку.
 
Російський посол не був запрошений на церемонію, але відвідав Хіросіму 4 серпня, щоб покласти квіти до меморіалу.
 
За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), на початку 2021 року дев'ять країн володіли 13 080 ядерними боєголовками, до 2022 року їхня кількість знизилася до 12 705 штук. Однак зменшення арсеналу було пов'язане не з роззброєнням, а зі зняттям із озброєння США та Росією застарілих систем. Число ж активних боєголовок за рік практично не змінилося.
 
Після того, як Росія розв'язала повномасштабну війну проти України, президент РФ Володимир Путін перевів російські сили стримування "у особливий режим бойового чергування". "Перспектива ядерного конфлікту, колись немислима, тепер знову стала можливою", - сказав після початку війни Гутерріш. 
 
Як повідомляла УМ, генсек ООН Антоніу Гутерреш вважає, що світ наразі перебуває за крок від «ядерного знищення». При чому подібної небезпеки не бачили  з часів холодної війни