«Азов» полюватиме на усіх вбивць полонених побратимів у Оленівці

13:43, 29.07.2022
«Азов» полюватиме на усіх вбивць полонених побратимів у Оленівці

Світло переможе темряву: легендарне фото азовця Дмитра Козацького. (Фото: kztsky / Instagram)

Масове вбивство полонених українських оборонців «Азовсталі», яке відбулося в колонії окупантів у Оленівці на Донеччині в ніч на 29 липня, розлютило їхніх побратимів з полку «Азов».

 

Внаслідок підступного удару по приміщенню, де утримувалися українські бійці і куди їх перевели напередодні, загинуло щонайменше 53 полонених, а ще 75 – отримали поранення.

 

Відтак, підрозділи «Азову» оголосили полювання на усіх причетних до масового вбивства українських військовополонених в Оленівці 29 липня.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив засновник полку «Азов» і лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький у Telegram.

 

«Щодо удару по колонії в Оленівці, де перебувають наші з "Азовсталі". Цієї ночі росіяни вбили частину полонених азовців. Російське командування обставило масове убивство полонених як дії української армії. Бійці полку були переведені в окрему будівлю.

 

Вже очевидно, що це був заздалегідь спланований акт країни, для якої невідоме поняття офіцерської честі, а тим більше - дотримання Женевських конвенцій, правил, законів та звичаїв війни», - наголосив пан Білецький.

 

І додав: «Росія не змогла перемогти "Азов" у чесному бою, тому намагається нас знищити віроломством.

 

Я, від імені Азовських підрозділів, оголошую полювання на кожного причетного до масового убивства. Понесе відповідальність кожен рядовий виконавець і кожен організатор незалежно від посади та місця перебування. Де б ви не ховалися, ви будете знайдені й екстерміновані».

 

За його словами, українські військові збирають інформацію про жертв і виконавців цього воєнного злочину.

 

Зауважимо, що російська пропаганда вранці 29 липня заявила про обстріл колонії в Оленівці Донецької області, де утримуються українські полонені. Росіяни намагаються переконати світ, що удару нібито завдали ЗСУ.

 

Втім, за неофіційними даними української розвідки, удар по полоненим підступно завдали саме росіяни.

 

Як згодом зазначили у Генштабі ЗСУ, російські окупанти у такий спосіб хотіли звинуватити Україну у скоєнні "воєнних злочинів", а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області.
 
 

Відомо, що днями українських полонених перевели до промзони, саме у цей барак, по якому 29 липня був удар. Причини такого рішення окупантів були незрозумілі до віроломного удару по бараку в Оленівці.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Асоціація родин захисників «Азовсталі» звернулася до міжнародних журналістів із закликом  відвідати колонію, де перебувають полонені українські захисники та показати справжні умови їх утримання.