Україна обіцяла Пентагону не бити високоточною зброєю по території росії

16:35, 15.07.2022
Україна обіцяла Пентагону не бити високоточною зброєю по території росії

Україна не битиме високоточною зброєю по території рф

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна взяла на себе зобов’язання не використовувати HIMARS, що надали партнери, для ураження воєнних об’єктів на території росії.
 
Як інформує Україна молода, про це він повідомив в інтерв’ю ВВС Україна.
 
«Ми брали зобов'язання, що високоточну зброю ми не будемо використовувати по російських об'єктах на території російської федерації. Ми всюди це засвідчили, навіть я персонально зробив це листом на ім'я мого колеги - керівника Пентагону, - що ми будемо використовувати американську зброю для стримування ворога та деокупації тимчасово окупованих земель тільки на території України», - сказав він.
 
Водночас на запитання, чи стосуються ці зобов’язання тимчасово окупованого Криму, міністр відповів: «Він (глава Пентагону – ред.) у мене спитав це саме. Я сказав, що у нас достатньо стратегічних об'єктів на окупованих росіянами українських територіях. На що він мені відповів: ми тебе зрозуміли».
 
У той же час Резніков зауважив, що коли Україна говорила про високоточну зброю, то аби зберегти життя українських солдатів, ішлося про те, що вона має бути різної дальності ураження.
 
За його словами, усі запити направлено, триває розмова.
 
«Ми давно все, що треба, попросили. Але наші партнери оцінюють ситуацію - і повторюю: вони теж нас чують», - додав він.
 
Окрім цього, Резніков назвав період, коли українська армія зазнала найбільших втрат.
 
Однак після появи на озброєнні ЗСУ артилерії 155-го калібру ситуація змінилася.
 
Міністр сказав, що у нього є дані про втрати у лавах ЗСУ, але він не стане їх оприлюднити, «щоб не дарувати ворогові деталі». Проте міністр запевняє – втрати у лавах української армії значно відрізняються від «величезних втрат» ворога.
 
«Найбільший пік наших втрат був у травні. Тоді перевага ворога була найбільшою, особливо на Донбаському напрямку – вони використовували до 1000 артилерійських снарядів на годину. Це був шалений тиск, а у нас не було можливості їм відповідати: у нас не було стільки патронів. У травні місяці дійсно до 100 хлопців і дівчат, на жаль, гинули, і до 300-400 було поранено», – сказав міністр.
 
Однак незабаром, за його словами, картина поступово почала змінюватися завдяки зброї 155 калібру: з'явилися гаубиці М777, потім М109, «Цезарі», Panzerhaubitze та інше. Це «конкретно змінило ситуацію», сказав міністр.
 
Зараз же, зазначив Резніков, приїхали HIMARS, що «починає змінювати картину бою дуже суттєво», оскільки ЗСУ дуже точно влучають у склади та командні пункти окупантів.
 
«Я вже не говорю про Чорне море. Деокупація острова Зміїний – це аж ніяк не акт доброї волі, вони накивали п'ятами звідти», – додав міністр.
 
Як повідомляла УМ, заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що держава поки що не розголошує загальну кількість загиблих у війні проти Росії, оскільки такі вимоги воєнного стану. За її словами, це інформація, яку не повинен знати ворог, адже за цими даним військові фахівці можуть зробити чимало висновків та використати цю інформацію для аналізу та планування. Саме тому до завершення воєнного стану інформація про втрати серед українських військових закрита і не підлягає оприлюдненню.
 
Як відомо, раніше повідомляли, міністр оборони Олексій Резніков заявив, що партнери із США задоволені якістю використання українськими артилеристами систем HIMARS, високоточною витратою кожної ракети саме з метою ураження «болючих» місць російських військ.