Всі ЗМІ з 16 липня мають бути українізовані, порушників штрафуватимуть - Кремінь

13:32, 15.07.2022
Всі ЗМІ з 16 липня мають бути українізовані, порушників штрафуватимуть - Кремінь

Порушників нових норм закону про державну мову, які вступають в силу із 16 липня, чекають значні штрафи.

Із наступного дня, 16 липня, набувають чинності нові норми закону про державну мову, які передбачають введення адміністративної відповідальності за порушення. Всі українські інтернет-ресурси повинні мати українську версію як основну.

 

Як інформує УМ, про це нагадав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час брифінгу.

 

Він розповів, що з 16 липня у інформаційних інтернет-ресурсів стартова сторінка має бути українською мовою і суспільно важлива інформація має повідомлятись державною мовою. Це стосується також сторінок органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств.

 

Водночас версії сайтів іншими мовами не забороняються, але україномовна версія повинна бути не меншого обсягу інформації, ніж інші, та завантажуватись за замовчуванням.

 

Кремінь наголосив, що це не стосується ЗМІ, які видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською та іншими мовами країн ЄС.

 

Він також розповів про результати моніторингу – 25 посадовців порушують закон, інформуючи суспільство не державною мовою. Він закликав журналістів перекладати виступи чиновників, якщо ті доносять інформацію не українською.

 

Уповноважений зможе штрафувати порушників чи виносити попередження.

 

Також із завтрашнього дня будь-який товар, на якому встановлена ​​комп'ютерна програма – від авто до пральної машини чи кавоварки – має бути з україномовним інтерфейсом.

 

Нагадаємо, що в квітні 2019 року було прийнято закон про державну мову, він набув чинності 16 липня того ж року. Проте  деякі депутати звернулися до КСУ зі скаргою, що документ "дискримінує російську мову". У липні 2021-го КСУ визнав закон про мову конституційним.

 

16 січня 2021 року набула чинності стаття цього закону, за якою у сфері послуг їх продавець має спілкуватися з клієнтами держмовою, якщо тільки клієнт не попросить про інше.

 

16 липня 2021 року набула чинності ще низка норм мовного закону у сферах культури, туризму та видавництва книг.

 

З 16 липня 2022 року набувають чинності нові мовні норми для інтернет-ЗМІ та підприємців.

 

Як повідомляла УМ, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь констатує, що деякі чиновники продовжують порушувати закон про державну мову навіть в умовах воєнного стану.