У Гаазі планують карати військових злочинців з рф без строку давності

14:02, 14.07.2022
У Гаазі планують карати військових злочинців з рф без строку давності

На конференції в Гаазі розглянуть питання відповідальності рф за воєнні злочини в Україні

Єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс зазначив, що усіх причетних до скоєння воєнних злочинів в Україні каратимуть впродовж усього життя, строк давності не буде вичерпуватися. Також він наголосив, що потрібно зібрати та зберегти належним чином усі докази.
 
Як інформує Україна молода, про це сказав журналістам на Міжнародній конференції в Гаазі.
 
«Звичайно, ми намагаємося рухатися настільки швидко, наскільки це можливо. І ми повинні в результаті забезпечити, щоб усі причетні до воєнних злочинів залишалися фігурантами процесу все життя. Тож займатися цим доведеться і наступному поколінню. Тому робота, яку ми робимо зараз, така важлива: потрібно зібрати докази та відповідним чином їх зберегти, щоб усі сторони в майбутньому могли ними обмінюватися»,- зазначив він.

Як відомо, у нідерландській Гаазі сьогодні проходить міжнародна конференція щодо координації зусиль міжнародного співтовариства, спрямованих на розслідування злочинів, скоєних росією в Україні, та забезпечення правосуддя.
 
У заході беруть участь міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра, прокурор МКС Карім Хан, єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.
Президент України Володимир Зеленський та міністр закордонних справ Дмитро Кулеба  — у режимі онлайн.
 
Загалом понад 20 міністрів закордонних справ, міністрів юстиції, генеральних прокурорів із різних країн беруть участь у конференції в Гаазі.
Організаторами міжнародної конференції щодо посилення та координації зусиль для притягнення росії до відповідальності за злочини на території України є Нідерланди.
 
Очікується, що на конференції сторони досліджуватимуть можливості для співпраці, зокрема координацію дій щодо проведення розслідування в Україні під егідою Офісу прокурора (МКС). Також буде надано рекомендації зі збору та зберігання доказів та посилення співпраці з неурядовими організаціями.
 
Як повідомляла УМ, прокурор  Гаазького суду Карім Хан та генпрокурорка Ірина Венедіктова приїхали до Харкова, щоб оглянути місця воєнних злочинів росіян, зокрема, обстріляні Північну Салтівку й Шевченківський район.