Газопровід «Північний потік-1» зупинився на «планове обслуговування»

10:37, 11.07.2022
Газопровід «Північний потік-1» зупинився на «планове обслуговування»

Росія вчергове шантажує Європу перекриваючи газопровід.

Російський газопровід «Північний потік» З 11 липня повністю зупинили нібито на плановий ремонт. Німеччина припинила отримувати через нього газ.

 

Як інформує УМ, про це 11 липня повідомив Интерфакс.

 

У росії запевняють, що такі роботи проводяться на газопроводах щороку і все було узгоджено. Ремонтувати газопровід будуть з 11 по 21 липня.

 

Згідно з даними на сайті оператора, з 6 години ранку газ через «Північний потік» перестав надходити. Роботи мають тривати десять днів на рівні обладнання та програмного забезпечення.

 

Але у Німеччини побоюються, що планові технічні роботи можуть перетворитись на «безперервне техобслуговування з політичних мотивів». Саме з цим повʼязаний тиск на Канаду з вимогою зробити виняток із санкцій та передати росіянам газову турбіну для ремонту газопроводу.

 

10 липня міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон повідомив, що його країна зробить виняток із запроваджених проти росії санкцій і поверне Німеччині турбіну, яка необхідна для обслуговування газопроводу «Північний потік».

 

Генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон заявив, що Канада скорилася тиску, а росія продовжить шантажувати ЄС. Українська сторона акцентує на тому, що рф може продовжити безперервне постачання газу до ЄС, навіть якщо з якоїсь причини транспортування «Північним потоком» є неможливим. Зокрема, росія може використати вже оплачені нею транзитні потужності через Україну. Однак росіяни навмисно скорочують поставки, щоб шантажувати ЄС та змусити створити певні винятки із санкцій.

 

Як повідомляла УМ, Канада поверне до ФРН відремонтовані турбіни Північного потоку-1 попри санкції.