Рада скасувала збереження середньої зарплати за мобілізованими працівниками

18:25, 07.07.2022
Рада скасувала збереження середньої зарплати за мобілізованими працівниками

Тепер мобілізованим не виплачуватимуть зарплат із попередньої роботи, однак посада зберігатиметься

Роботодавці більше не платитимуть зарплати працівникам, мобілізованим чи призваним на військову службу під час дії воєнного стану. Верховна Рада ухвалила відповідні зміни до законодавства.
 
Як інформувала Україна молода, про це стало відомо з Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин, що перебуває на підписі у президента. 
 
Зміни передбачають, що зберігається робота і посада, тобто працівник зможе повернутися на своє робоче місце після служби, але роботодавець більше не сплачуватиме йому середній заробіток під час призову. Грошове забезпечення, яке виплачує військовослужбовцям держава, залишається.
 
Одна із співавторок документу — «слуга народу» Галина Третякова — заявляла, що практика, коли роботодавець продовжував платити зарплатню й після мобілізації, виникла у 2014 році. Вона додала, що наразі мобілізований військовослужбовець отримує 30 тисяч гривень грошового забезпечення, а якщо він бере участь у активних бойових діях, то й 100 тисяч гривень. 
 
«Потрібно було знімати цей тягар з роботодавців, адже вони сплачують податки, за рахунок яких формується утримання наших військових, вони зараз ще виплачують заробітну плату, а ще потрібно, щоб вони розвивали економіку», — пояснила депутатка.
 
Нагадаємо, що нещодавно парламент ухвалив законопроект, за яким на період дії воєнного стану доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців не підлягають оподаткуванню військовим збором.
 
Як повідомляла УМ, Верховна рада вирішила не підвищувати тарифи під час війни. Відповідний законопроєкт №7427 «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення», що передбачає запровадження мораторію на підвищення тарифів, парламентарі ухвалили у першому читанні.