Італія постачатиме важке озброєння для ЗСУ

15:15, 30.06.2022
Італія постачатиме важке озброєння для ЗСУ

Прем´єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на саміті НАТО в Мадриді

Про нові поставки зброї для Украни оголосили одразу кілька країн під час саміту НАТО 29 червня 2022 року. 

Так, Німеччина та Нідерланди пообіцяли надіслати додаткову партію потужних артустановок PzH 2000.
 
Представники країн заявили, що їхні резерви цих САУ вичерпані, однак вони є на озброєнні в італійської армії.
 
Італія долучиться до країн, які надають Збройним силам України важке озброєння. Втім, поки точно невідомо, яку саме техніку планують постачати, але найімовірніше, йдеться про надсучасні самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000, які Україна вже отримує від Нідерландів та Німеччини.
 
Як інформує Україна молода, про це пише Politico з посиланням на прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.
 
«Велике занепокоєння на цей час викликає складна військова ситуація на сході України, де російські війська просувалися повільно, але постійно протягом кількох тижнів. Надзвичайно важливо, щоб Україна отримала достатню кількість систем важкого озброєння. Нідерланди не мають більше такої зброї для надсилання, але Італія також вирішила зробити свій внесок», — сказав Рютте виданню у кулуарах саміту НАТО, що проходив у Мадриді.
 
Вірогідно, йдеться про гаубиці Panzerhaubitze 2000, адже саме цю важку артилерію отримують Збройні сили України від Німеччини та Нідерландів, Також вони є і у італійській армії.
Речник Міноборони Італії відмовився коментувати можливу поставку гаубиць, заявивши, що « перелік техніки [для України] є засекреченим».
 
 
«Надзвичайно важливо, щоб усі країни, які все ще мають зброю «на полиці» доставляли її [в Україну]. Це може означати, що в найближчі місяці ви не зможете повністю захистити свою власну територію, але поки важливо, щоб ми віддали пріоритет Україні», — підкреслив Рютте.
 
Зазначимо, що ще у квітні 2022 року пані міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт звернулася до свого італійського колеги Лоренцо Геріні з запитом взяти участь у спільних поставках артилерії в Україну, але тоді отримала відмову.
 
Але вже 29 червня 2022 року під час саміту Північноатлантичного Альянсу у Мадриді Ламбрехт та її нідерландська колега Кайсе Оллонгрен заявили, що Україна отримає ще шість надсучасних гаубиць Panzerhaubitze 2000 на додачу до тих, що вже були передані ЗСУ, пише Deutsche Welle.
 
 
«Важливо, що Україна може розраховувати на нас. Якщо вони говорять, що їм потрібно, ми робимо все можливе, щоб це надати. І у цьому разі Німеччина та Нідерланди були у змозі зробити саме це», — зазначила Оллонгрен.
 
Зброя може бути доставлена в найближчі строки, оскільки українські солдати вже навчені використовувати її, зазначила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Водночас Ламбрехт підкреслила, що тепер ФРН вичерпала усі свої можливості надання Україні Panzerhaubitze 2000.
 
21 червня 2022 року стало відомо, що перші німецькі самохідні артилерійські установки PzH 2000 вже прибули в Україну. Очікується, що ЗСУ отримали 7 одиниць техніки від ФРН, та 5 одиниць від Нідерландів, які були обіцяні ще у квітні 2022 року.
 
Німецькі САУ Panzerhaubitze 2000 вважаються чи не найкращими у світі. Це броньовані високоточні та відносно скорострільні гаубиці на базі танка Leopard 2. Вони оснащені автоматичною системою заряджання та управління боєприпасами. Максимальна дальність ураження становить 30 км зі стандартним снарядом HE-FRAG і 40 км зі снарядом з донним газогенератором.
 
Як повідомляла УМ, Україна отримає три реактивні системи залпового вогню М270 MLRS та п’ять тисяч 155 мм снарядів . Рішення про передачу зброї за допомогою Великої Британії уже ухвалене урядом Норвегії.