Україна почала експортувати електроенергію в Європу

11:26, 30.06.2022
Україна почала експортувати електроенергію в Європу

За прогнозами на експорті електроенергії до Європи держава зможе отримувати більше 70 млрд грн на рік.

Усього через три місяці після отримання енергетичного безвізу почався довгоочікуваний експорт української електроенергії в Європу. Зокрема в напрямку Румунії.

 

Як інформує УМ, про це 30 червня повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Телеграмі.

 

«Сьогодні (30 червня – УМ.) з першої години ночі такий експорт пішов у напрямку Румунії. Початковий обсяг складає 100 МВт. Енергетичний безвіз із ЄС, який запрацював у березні цього року, дає свій дуже осяжний та практичний результат. Лише за перший день державне підприємство "Укренерго" заробило 10 млн грн на продажі доступу до міждержавного перетину», - зазначив Шмигаль.

 

За його словами, потенціал експорту української електроенергії в Європу складає до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.

 

«Після перемоги України у війні це дозволить суттєво збільшити інвестиції в галузь та модернізувати її до найкращих європейських стандартів. Енергетика стане одним із драйверів відновлення нашої економіки, як уже стала драйвером нашої інтеграції в ЄС», - переконаний Прем’єр-міністр.

 

Нагадаємо, що 16 березня Україна офіційно приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E.

 

Як повідомляла УМ, за повідомленням Міненерго України, 35% генеруючих потужностей зараз перебувають на окупованих територіях.