Україна повернула з полону 144 захисника: дві третини з них – оборонці «Азовсталі», фото

23:03, 29.06.2022
Україна повернула з полону 144 захисника: дві третини з них – оборонці «Азовсталі», фото

Україна повернула на батьківщину 144 своїх воїна. З них – 95 оборонців «Азовсталі» (серед яких і 43 герої з полку «Азов»). (https://gur.gov.ua/)

Найбільший обмін від початку повномасштабного російського вторгнення відбувся на території Запорізької області у середу.

 

Зокрема, Україна змогла повернути на батьківщину 144 своїх воїна. З них – 95 оборонців «Азовсталі» у Маріуполі (серед яких і 43 герої з полку «Азов»).

 

Як інформує Україна молода, про це повідомило ГУР Міноборони України в середу ввечері.

 

Військові розвідники також оприлюднили світлини під час обміну, з яких можна зробити висновок, що подія відбулася на мосту через річку Янчекрак в районі села Кам’янське Василівського району Запорізької області.

 

 

«144 захисників України звільнено з полону. Більшість з них тяжко поранено. Одразу після звільнення всі наші герої отримали медичну допомогу та належний догляд. Наразі лікарі надають їм медичну та психологічну допомогу», - йдеться у повідомленні Головного управління розвідки.

 

Також зазначається, що координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими продовжує роботу над звільненням всіх українських полонених.

 

 

Згодом про цей успіх повідомив і Президент Володимир Зеленський, який наголосив, що наша країна зробить все для того, аби повернути з російського полону всіх захисників, які наразі там перебувають.

 

«Оптимістична й дуже важлива новина: повернули додому 144 українських воїнів з російського полону. 59 бійців Нацгвардії, 30 – Військово-Морських сил; 28 – армія, 17 прикордонників, 9 тероборонівців, один поліцейський.

 

Найстаршому зі звільнених – 65 років, наймолодшому – 19. Зокрема, додому повертаються 95 захисників «Азовсталі». Я вдячний Головному управлінню розвідки та всім, хто працював на цей результат. Але про це згодом. Зробимо все, щоб повернути додому кожного українця й кожну українку. Дякую ще раз», - сказав глава держави у вечірньому відеозверненні.

 

Відомо, що з полону звільнено 23 офіцери та 69 військовослужбовців сержантського та старшинського складу.

 

 

У ГУР Міноборони додають, що більшість захисників мають тяжкі тілесні ушкодження:

 

вогнепальні та осколкові поранення;

вибухові травми;

опіки;

переломи;

ампутації кінцівок.

 

 

Нагадаємо, майже 3 місяці захисники Маріуполя утримували свої позиції в повному оточенні військ Росії. За цей час їм вдалося знищити орієнтовно 6 тисяч окупантів. Водночас загарбники завдавали по позиціях наших захисників на "Азовсталі" по кілька десятків ударів на добу.

 

Як повідомляла «УМ», 20 травня один із командирів гарнізону на "Азовсталі" підполковник Денис Прокопенко записав звернення, де повідомив, що вище військове керівництво дало наказ припинити оборону міста.

 

Зараз в полоні перебувають понад 2,5 тисячі українських військових, яких вдалося евакуювати з "Азовсталі", які вже стали "публічними полоненими".